Колкото капки във водата, толкова бебета да се родят през годината. И както леко се хлъзга сапунът, така лесно да се появяват на бял свят новородените. С тези пожелания акушерка от Клиника по aкушерство и гинекология към УМБАЛ "Свети Георги" изми ръцете на проф. д-р Екатерина Учикова. Ритуалът и тази година бе спазен на Бабинден в родилното отделение на най-голямото лечебно заведение в Южна България. На празника присъстваха лекари, сестри и акушерки от клиниката, неонатолози и анестезиолози, както и много майки и баби, които бяха дошли да засвидетелстват своето уважение. Сред тях бе и Катерина Манчева, която след сериозен здравословен проблем благодарение на екипа на АГ клиниката е успяла да гушне своя син Иван.

След началника на клиниката, символично бяха измити и ръцете на началника на Отделението по неонаталогия проф. д-р Мая Кръстева, завеждащия Родилно отделение проф. д-р Елена Димитракова, д-р Христина Иванчева, завеждаща отделението по гинекология, и старшата акушерка Дора Мрянова. Според обичая всички те бяха дарени с кърпа и сапун, а пожеланието бе и през новата година да са здрави и с чисти ръце и помисли да изродят още повече дечица.

Проф. Учикова и проф. Кръстева разчупиха обредната пита, която според преданието показва дали през годината ще проплачат повече момчета, или момичета. Тъй като парчетата се оказа по равно, лекарите предрекоха, че броят им също ще е равен. „Най-важното е да са здрави и щастливи и дано повече майки да избират естественото раждане”, пожелаха си акушерките.    

 „Искам да изразя своята признателност и уважение към вашия висок професионализъм и труд, от който се ражда новата надежда”, обърна се към присъстващите проф. Учикова. Тя благодари на колегите си, ръководството на болницата, както и на екипа от неонатолози и анестезиолози за подкрепата в годините. „Ние сме благословени, защото даряваме радост. Нека поемаме в ръцете си все повече новородени и да ставаме свидетели на най-голямото чудо – появата на нов живот. Нека бъдат леки и изпълнени с положителни емоции работните ни дни. Нека старанията ни бъдат оценени от нашите пациенти. В личен план желая здраве, удовлетворение и сила, за да продължим да следваме своето призвание”, пожела началника на клиниката.

Навръх празника в АГ отделението проплакаха четири бебета – три момичета и едно момче. Новородените през 2018 г. са били 1600, или със 100 по-малко от предходната година. „Като цяла се наблюдава една тенденция към намаляване на раждаемостта както в национален мащаб, така и в Пловдив”, посочи пред TrafficNews.bg проф. д-р Екатерина Учикова. Тя напомни, че най-доброто за жената е нормалното раждане. Избирането от страна на майката на цезарово сечение според нея най-вероятно се дължи на липса на информираност по отношение на естественото раждане и страха от това. „Положителната тенденция, когато наблюдаваме през миналата години, е, че намалява броят на малолетните родилки”, допълни проф. Учикова.