Един мой познат с хомосексуална ориентация сподели, че той лично е против „София Прайд“. Не виждал каква полза има от тази проява. А като знаел каква истерия ще настане пак, предпочитал да го оставят на мира със собствените му симпатии. Казано на юридически език, смята, че „Прайдът“ е мероприятие, което провокира език на омразата и създава проблеми там, където няма такива. Че от това мероприятие полза имат само тези, които обичат да крещят по медиите „за“ и „против“, без реално да им пука.

Този разговор ми напомни за една мащабна в Пловдив (а може би не само) маркетингова активност отпреди няколко години.

Трябва ли да криеш сексуалната си ориентация на работапитаха десетки билбордове тогава. Всеки път, като минавах покрай такъв и се чудех какво пък ме интересува сексуалната ти ориентация на работа?!? На работа да работиш ли отиваш, или да правиш секс?

Всяка година множество PR агенции и медии мощно „захлебват“ със София прайд. На лягане и на ставане обясняват как щяло да се случи и как трябвало, или не трябвало да се случи „прайда“. И колко си бил готин, фешън и модерен, ако го харесваш, или пък обратното.

Никога не ме е интересувало кой, къде, как, от кой пол и с кого си ляга. А ако става въпрос за секс ми се се струва не само нетактично, ами и откровена идиотия да се бъркам в чаршафите на другите.

Имам приятели хомосексуалисти, имам и роднини... И ги уважавам. Но знаете ли защо ги уважавам? Защото не вървят със сексуалната си ориентация напред и не се опитват да блестят с това, че не харесват момичета/момчета. Ценя ги, защото са умни, интелигентни, защото са свестни хора. А това, че не чувстват влечение към другия пол е нещо, което е твърде интимно, за да го анализирам и обсъждам.

Смятам, че прайдът е излишен. И не защото имам нещо против различните, а защото никой няма нужда нито от показност, нито от конфронтация, нито от напрежение между хората с различни симпатии.

За мен най-вредните в тази ситуация са тези, които "насъскват" хомосексуалистите да парадират със своето сексуално влечение. Някой и нещо ще спечели от София Прайд, но това със сигурност няма да е обществото, няма да са и обикновените хомсексуалисти. Ще спечелят тези, дето вземат пари да търсят под вола теле и да раздухват скандали. И знаете ли кои ще са потърпевшите?

Потърпевшите ще са именно „различните,“ защото тяхната различност ще е употребена от някой, на който едва ли му пука за хомосексуалистите.

Честно казано, очаквам тези маркетингови пиявици скоро да започнат да обясняват на обществото, че ако хетеросексуален откаже плътска страст на хомосексуален, значи го дискриминира и трябва да гние в ... ада или пък да бъде жестоко глобен, за да си знае следващия път ... Това в рамките на шегата, разбира се

Приятели с различна сексуална ориентация, знам, че не Вие е лесно с цялата тази истерия, но не се поддавайте на тези, които искат да Ви използват за постигане на неясни цели. Не се оставяйте, защото по този начин вашите „приятели“ провокират дискриминацията, срещу която уж се борят.

Снимка Клуб Z

Адв. Станислав Станев, TrafficNews.bg

*Адвокат Станев е член на Пловдивската адвокатска колегия