„Фабриката за убийства“ е „фабрика за лъжи“! Това заяви за TrafficNeww.bg синът на Божидар Атанасов, един от обвиняемите за убийството на митничаря Георги Дребчев. Той и Иван Карабелов според прокуратурата са извършителят и посредникът на поръчковото убийство на митническия служител, а самата поръчка е дадена от покойния кмет на Съединение Евгени Маринчешки.

Дребчев, старши инспектор в отдел "Икономически режими" в митницата в Пловдив, бе застрелян с един куршум в гърба на 13 юни 1999 г. Килърът го изненадал пред блок 131 в ЖР "Тракия", когато мъжът се прибирал в дома си. Бившият кмет на Съединение Евгени Маринчешки, загинал при мистериозна катастрофа на автомагистрала "Тракия" преди три години, е посочен като един от подбудителите на убийството на митничаря Георги Дребчев, се твърди в обвинителния акт на прокурора Георги Пенев. Свидетел твърди, че Маринчешки е имал бизнес спорове с митничаря, което вероятно го мотивирало да предаде пари или плати за неговото ликвидиране. За главата на митничаря били платени  60 000 лева.

През септември м.г на специална пресконференция, на която присъства и главният прокурор Сотир Цацаров, бе съобщено че срещу Атанасов е повдигнато второ обвинение- този път за друго старо убийство- това на Огнян Харизанов – Оги Лудия. Божидар е разследван и за убийство на търговеца на черва Михаил Янакиев, застрелян на 26 февруари пред къщата си в Златовръх. Няколко месеца по-късно обаче наказателното производство за двете убийства е спряно с постановление на прокурора Георги Пенев. Така Атанасов в момента е обвиняем единствено за убийството на Дребчев.

През май прокуратурата оттегли обвиненията срещу Иван Шиеков, който бе арестуван заедно с Атанасов и бе нарочен за съучастник.  Причината е, че срещу него нямало достатъчно доказателства. Тогава TrafficNews.bg прогнозира, че от тук нататък обвинението ще разчита на неговите показания, за да "закове"  двамата обвиняеми - Божидар Атанасов и Иван Карабелов. 

16 години след разстрела, на 13 август делото започна в Пловдивския Окръжен съд, а роднините внесоха иск за 250 000 лева срещу Божидар Атанасов и Иван Карабелов. Близките на митничаря се нахвърлиха върху Атанасов с думите "Господ ще те накаже" и се наложи съдебна охрана да се намеси.

На 18 октомври е насрочено второто заседание. Дали Божидар Атанасов ще проговори пред съда? Досега той категорично отказва да дава показания. Междувременно репортер на TrafficNews.bg разговаря със сина на Божидар  Атанасов- Мирослав, който твърди, че баща му е изкупителна жертва в скалъпено дело.

- Твърдите, че баща ви е невинен, а срещу него има изключително сериозни обвинения. Какви са основанията ви?

-Това е едно скалъпено дело. Може ли един човек да бъде съден за убийства на доказателства като „ казал“, „ чул“ , „споделил“?! Как могат да те осъдят без ДНК, без оръжие на престъплението, без отпечатъци. Само на база на скалъпени  обяснения. Това не  правосъдие, а една система за вкарване на хора в затвора.

- Има анонимни свидетели,  които са дали показания за баща ви.

-Анонимни ли? Целия град ги знае кои са.   По кафета и по кръчмите ги знаят. Този балон се е спукал. Те са бити и принудени да дават показания. Шиеков е бил бит. Първо срещу него имаше обвинение, после го направиха свидетел.  Малено е използвал предсрочно освобождаване.  Той самият е признал пред баща ми, че го е натопил. Казал му е :„Мършо, накараха ме да свидетелствам срещу теб“.  Другият свидетел е Славчо Полицията, който е хванат да краде с бивш полицай във фирма за пластмаси в Съединение.  Това какви свидетели са? Баща ми знаеше , че ще го задържат , още като си излежа последната присъда. В затвора са му казали :“ Божо, ще се видим май месец“.

 -Баща ви познавал ли е убития митничар?

-Твърди, че дори на идея си няма кой е този митничар.

- Е , в крайна сметка не е задължително да го е познавал. Все пак се говори за поръчково убийство.

- Всичко може да говорят! Аз мога да кажа , че разследващите са поръчкови.  Нали казаха, че баща ми е извършил няколко убийства, а после тихомълком са свалили обвиненията за две от тях. Фабриката за убийства се оказа фабрика за лъжи и манипулации. Някои хора градят кариери с него. Явно не могат да хванат истински престъпници.

-Как така са прекратени?

- Прекратени са. Ето постановлението на прокурора Георги  Пенев.  И по това разследване са използвани същите свидетели, които са и по делото  Дребчев.  Според вас това логично ли е?

- Казвате , че сте се запознали с делото. Какви са другите  доказателства, освен свидетелските показания?

- Че бил купувал пиратки от Търговиите , давал ги на таксиметрови шофьори, да ги хвърлят пред блока на Дребчев, за да могат съседите да свикнат с гърмежите.  Пълна скръб е това дело.

- Каква присъда смятате, че ще получи баща ви?

-Смятам , че той е невинен и мястото му не е в затвора. Но в Пловдив не чакаме справедливо решение. Тук нещата са нагласени.  Дори не го пуснаха за погребението  на дядо.

-Баща ви има сериозно криминално досие. Защо изключвате възможността той наистина да е извършил убийствата.

- Ами то с такива доказателства може и в убийството на Кенеди да го обвинят.  Баща ми не е убиец.

-Казват че е добър стрелец? Вас учил ви е да стреляте?

- Не, само за риба ходехме. На това ме научи.  

-От думите ви разбирам, че смятате че свидетелите срещу Божидар лъжат. Ще търсите ли възмездие?

- Ще водим дела срещу всеки от лъжесвидетелите и ще искаме ограничителна заповед  да не го доближават. 

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg