„Пътешественици“ е рубрика за пловдивчаните, които не се страхуват да тръгнат по пътя към неизвестното. За тях авантюрите и приключенията са начин на живот. Всяка седмица ви представяме по един пътешественик, посетил екзотична дестинация. Говорим с онези, които се престрашават да изследват далечни, по-малко популярни кътчета от земното кълбо и съпреживяваме с тях приключенията, през които са преминали. Следете ни, за да направите виртуална разходка до най-интересните места по света. 

 

 

Тази седмица четем дневника на Веселин Алексиев, който ни разказва за своето шестседмично азиатско приключение из земите на Тайланд, Лаос и Камбоджа.

Веселин е на 30г., от Пловдив. Завършва висшето си образование в София, където остава да работи в IT сферата и до днес. Силно се откроява от повечето IT-специалисти, които познаваме и това си личи на пръв поглед по дългата му, прилежно поддържана брада, която издава творческата му нагласа. И не сме изненадани – произхожда от актьорско семейство и от дете има сценични, литературни и социални изяви. Най-много ни вълнува обаче страстта му към пътуването, която описва на първо място като нестихваща жажда.

„Винаги ме е дърпало да се щурам колкото може по-надалеч. Изпитвам нужда да опозная планетата ни. Искам да я видя, да я вдишам и да я преживея. Освен това пътуването ми предоставя уникална възможност за себеактуализация. Когато комуникирам с други култури, виждам не само как те живеят, но и аз как живея. Поставям се по-добре на глобалната карта.“ И така, авантюристичният му дух го отвежда в Далечния изток.

На края на света без план

Повечето хора, които се отправят на пътешествие из Азия обикновено грижливо планират своя маршрут или ползват туристическа агенция. Не и Веселин. Целият му план се състои в един самолетен билет. „Исках нещо напълно непознато, да се потопя в дивотия, където хората живеят по коренно различен начин и Азия ми се стори като добър вариант. Прецених си финансите и времето и тръгнах. Кацайки в Банкок нямах представа какво ще правя по-нататък. Реших да се отправя на север към Чианг Май. Там се запознах с група хора, с които решихме да тръгнем към Лаос. Прекосихме цялата страна за около 10 дни и после се отправих към Камбоджа. Посетих столицата, Пном Пен и град Сием Реап, където е храмът Ангкор Ват - отне ми към седмица. Оттам потеглих за островите в южната част на Тайланд, като първият, който посетих беше Ко Панган – легендарен парти остров, където се провежда световноизвестното Full Moon Party.  Минах през още 2-3 острова и приключих в Пукет, откъдето се върнах в Банкок за полета ми към България.“ Съветът, който Весо ни даде е да посетим по-малко дестинации за по-дълго време, защото разстоянията са много големи и поглъщат време и ресурси.

 

 

Изненади и привички в непознатата земя

Това, което впечатлява Весо най-много при пристигането му в Тайланд са ароматите, мръсотията и трафика. Разбира се, и самите азиатци. „Впечатли ме нрава на хората и изключително близката им комуникация. Всички те докосват, навират ти се в лицето, тикат ти неща в ръцете (често живи), но са весели и добронамерени. Духовни хора са и хранят страхопочитание към управляващите. В Тайланд имат и страшна почит към короната.“ Е, трудно ни е да си го представим! Но след първоначалния културен шок идва време за приключения.

Според Весо, Тайланд абсолютно заслужава славата си на туристическа дестинация. „Всичко е толкова първично и хаотично, че няма как да не се почувстваш жив. Навсякъде, където отидох, се чувствах залят от нови усещания, гледки и хора. 70% от нещата, които изпитах бяха обратно-пропорционални на това, което съм свикнал в България, а и в Европа. Освен това, можеш да имаш каквото си поискаш, стига да имаш пари. Можеш да стреляш по крава с базука; можеш да си купиш жена, която да е и мъж; можеш да ядеш хлебарки, патешки ембриони и всякакви други неща, които не си предполагал , че могат да се ядат. Можеш да ходиш на едномесечни партита по разни острови или да пилигримстваш в будистки храмове. Отгоре на всичко има и брутална природа.“ И макар Весо да не успява да си позволи всичко от гореописаното, опита възможно най-много от тези непривични занимания.

Българската гледна точка

В последните няколко години Тайланд става все по-популярна туристическа дестинация сред българите. Цените падат и вече не е немислимо да отидем на ваканция там. Властите наскоро коментираха, че визите, които издават за Тайланд са се увеличили десетократно в последната година. Въпреки това, Весо не среща други българи по време на двата месеца престой. Обсъждайки туристите в Тайланд, споделя:

„Там главният типаж е „западнякът”. Не се прави разлика между европеец, канадец или австралиец. Освен за американците - те са „дойната кравичка“. Хората, с които се запознах в хостела бяха от най-различни националности и това, което ни свързваше бе страстта към новото. Познавахме се едва от няколко дни, когато решихме да пътуваме заедно до Лаос. Използвахме всички видове транспорт, които можете да си представите: тайландските мото рикши тук-тук; скутери и мотори; лодки и фериботи; нощни автобуси и влакове; самолети, ванове, пикапи, метра и пр. Колкото по-евтино, толкова по-добре. Е, за някои може да е смущаващ факът, че леглата в нощните автобуси в Лаос и Камбоджа са за двама. Тъй като пътувах сам трябваше да деля с някой друг и все се гушках с непознати хора, което пък си беше част от приключението…“.

Тук вече изтръпнахме. И на нас се е случвало в търсене на евтин транспорт да споделяме претъпкани с местни маршрутки, но двойни легла с непознати ни идва малко в повече. Може би ще заделим повече средства преди да се отправим към Камбоджа. Полюбопитствахме кое е най-голямото премеждие на Весо по време на пътуването. „Най-бруталната ми случка беше с нощен автобус в Камбоджа. Пътувахме с бясна скорост през второкласни пътища, като шофьорът се ориентираше по клаксон. Пропуснахме пресечката, където беше отбит пътя, понеже беше в ремонт и едва не се размазахме в една бетонна стена.“ С изключение на това преживяване той определя странстването в Югоизточна Азия като безопасно.

 

Съвети от първа ръка  

Веселин определя основните атракции в Тайланд - сексът,  партитата, природата, животните и храмовата архитектура. Това са нещата, които туристите търсят най-много в тази част на света. Попитахме го какво би препоръчал на хората, отправящи се нататък. Ето неговия топ 10 списък на задължителните преживявания, които обобщава от прекараното си време в трите страни:

  1. Посетете Банкок.
  2. Отидете на класно секс шоу или кабаре.
  3. Обиколете островите в Тайланд и Камбоджа.
  4. Вижте Ангкор Ват в Камбоджа.
  5. Пътувайте по река Меконг с long boat в Лаос.
  6. Яжте!
  7. Отидете на парти в джунглата.
  8. Пробвайте зиплайн в джунглата.
  9. Отидете на Муай Тай боеве.
  10. Прекарайте време в будистки храм.

 

И разбира се, наслаждавайте се на живота! В тази част на света той е беден, прост, одухотворяващ и удовлетворяващ. Отдайте му се с цялото си сърце!