Бизнесменът Иван Минков, син на управителя на винарската изба "Шато Копса" , е един от задържаните при спецоперацията на пловдивската полиция, в която бяха разбити две нарколаборатории край Пловдив. 

 Както вече съобщихме, те се проведоха на територията наград  Клисура и пазарджишкото село Звъничево. След получена оперативна информация за лица, занимаващи се с отглеждане на марихуана в Клисура, униформени предприели проверка  в неработещ цех на търговско дружество. На мястото е открита модерно оборудвана и добре замаскирана лаборатория за производство на марихуана.

Лабораторията се е намирала в изоставена фабрика, собственост на фамилията Минкови. Бащата на Иван Минков - Минко Минков, е един от крупните бизнесмени в региона. В продължение на 20 години той управлява винарска изба "Розова долина", бил е кмет на Карлово, зам. - министър на индустрията, зам.- директор на гиганта "Софарма", акционер на фармацевтичния завод "Врамед" и на фармацевтичната компания "Момина крепост".

Преди повече от 20 години бившата фабрика за производство на сандъци за оръжия е приватизирана, като в последствие Минкови местят там част от винопроизводството. Пред последните 5-6 години обаче халетата пустеят и са обявени за продажба. 

Карловци са изненадани от разкритата нарколаборатория и ареста на Минков младши и коментират дали е предприемачът е участвал пряко в бизнеса или само е предоставял помещението. 

В схемата е замесен и друг известен карловски бизнесмен. За национално издирване е обявен и лихвар, който има лизингова къща и лиценз за отпускане на кредити. Според запознати той е напуснал страната и се укрива в съседна държава. 

В ареста е и собственикът на къщата в Звъничево, който също е свързан с лабораторията в Пловдивско.  

Инвестицията в двете лаборатории е над 500 000 лева, твърдят запознати. Разбитата лаборатория в град Клисура е била оборудвана с техника за стотици хиляди левове, заяви по време на брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Основната част от продукцията обаче вероятно е изнесена и продадена преди операцията. При претърсването са открити 675 растения. Открити са и 15 кг суха листна маса и около 30 кг зелена маса, които предстои да бъдат изследвани. 

Общо четирима души са били арестувани по време на акцията.   Предстои прокуратурата да внесе искане за вземане на мярка за неотклонение спрямо тях. 

Издирват двама, избягали от страната след разбиването на нарколабораториите край ПловдивПрокуратурата ще поиска постоянен арест за двама от задържаните вчера