Пълно безхаберие е царяло по отношение на контрола на аптеките в Пловдивска област, това разкри окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

Четете още: Как се разпределят близо 100 хиляди за ден между четиримата арестувани пловдивчани?

Той внесе подробности около разследването на крупната схема за източване на пари от служители на РЗОК - Пловдив, играли комбина с мозъка на операцията пловдивския аптечен бос Николай Александров и социално слабия Димитър Йотинов, който е бил управител на фирмите бушони, менажирали аптеките фантоми. 

Злоупотребата с източените над 1 милион и 100 хиляди лева от Здравната каса е извършена благодарение на три фактора. Кражбата на личните данни на около 40-50 болни пациенти, чието лечение за месец възлиза на сума около 25-25 хиляди лева. Слагане на чадър върху дейността на виртуалните аптеки - последната година в областта не са извършвани проверки на физическите обекти на фармацевтичния бизнес. И не на последно място дублажът на имена в системата показва, че има пробойна по отношение на софтуера, обработката на данни и периодиката на засичане. 

Повече за схемата четете ТУК: Цинизъм! Над милион източили арестуваните директори от Здравната каса и пловдивски аптечен бос

"Случващото е изключително нагло на фона на постоянното обясняване, че няма пари и затова няма лекарства. Очевидно схемата е добре измислена, смазана и работеща. Абсолютно е възможно тя да се случва и на други места. Надявам се прокуратурата да стигне докрай. На централно ниво Здравната каса има софтуери, инвестират се милиони и такива неща би трябвало да се засичат”, коментира Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация в ефира на Нова тв. 

„Голямата загадка е как така се дублират имена. Това показва, че всичко е тръгнало вътре от Здравната каса. Няма как външен човек да знае, че съществува такава пробойна в системата”, заяви от своя страна Николай Костов, собственик на верига аптеки.  

„Това е много сериозен сигнал за пробив в контролната система на Здравната каса. Най-вероятно и по другите регионални каси се случва подобно нещо. Аз отдавна предвиждах подобна схема, като си мислех, че е възможно да има фиктивни пациенти. По системата могат да е раздават подкупи и да се създават съвсем истински клиенти, които всъщност не са болни”, допълни Костов.

Четете още: Арестуваният аптечен бос Александров бил в схема с осъдена аптекарка