В края на септември директорът на Областната дирекция на полицията ст. комисар Йордан Рогачев  и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов откриха нова полицейска приемна в карловското село Розино.  Тя се намира в най- горещата точка на селото - там , където най- често има конфликти. Розино е най- голямото населено място в община Карлово, а заради концентрацията на ромско население, там често се стига до сблъсъци и масови побоища. 

Откриването беше в навечерието на местните избори – един вид хем общината да покаже, че се грижи за реда и спокойствието в селото, хем полицията да респектира жителите с по-буйна кръв.

В което няма лошо, но една птичка пролет не прави. Един дежурен полицай няма как нито да профилактира, нито да сплаши  увеличаващото се население на двете най- размирни села в Карловско – Розино и Христо Даново.

Това става ясно след последния сблъсък между двата ромски рода Сребреви и Скендерови, които периодично се хващат за косите / и ножовете/. В сряда вечерта 60 души от двете фамилии и техни съседи и познати се озоваха в ареста след поредния бой.  Последва специализирана полицейска операции в двете села , при която бе открито незаконно оръжие и боеприпаси.

Всъщност това се повтаря периодично през няколко месеца. След  поредния запой  напрежението ескалира, враждата избухва с нова сила , два- трима са ранени , пристига полиция и жандармерията пази селата в продължение на седмица, докато страстите утихнат.

Възможно ли е обаче да не се стига до саморазправа, кръв и убийства?

В Розино и Христо Даново има компактни групи от незаконно настанили се ромски фамилии, които са в основата на голяма част от конфликтите.

Миналата година  след  сблъсъците, жители на Розино организираха подписка с настояване размирните фамилии да бъдат изгонени от селото. "Постоянно получаваме заплахи. Организирахме и подписка. Искаме тези фамилии да бъдат изселени. Страхуваме се. Децата ни не могат да ходят спокойно на училище”, споделиха жители на Розино, които след бунтовете излязоха на протест, за да настояват за повече ред и сигурност в ромската махала. 

Местните жители имат основание за подобни искания , защото голяма част от къщите, в които живеят размирниците, са незаконно построени и са извън регулацията на населеното място. 

Миналата седмица директорът на ОД МВР ст. комисар Рогачев е изпратил писмо до кмета на община Карлово  д-р  Кабаиванов, в която се настоява за започване на процедура за премахване на незаконните постройки.  От полицията са категорични , че без премахване на тези язви , няма как да бъдат предотвратени  бъдещи сблъсъци.

А местните избори минаха, така че местната власт може да си позволи някои непопулярни мерки.