Пловдив изпраща Европейска столица на културата, стара власт и редица скандали, които се завъртяха през 2019 година. Безспорно двете събития, които белязаха Пловдив бе смяната на властта,както и свръхочакванията от титлата Европейска столица.

Цялата еуфория около откриването на културния връх на Пловдив започна от първите дни на януари, когато бе монтирана огромната кула на „Цар Борис III Обединител“.  В сковаващия студ на 12 януари хиляди пловдивчани изпълниха центъра на Пловдив, за да видят невижданите тържества .  Разбира се, като всяко нещо и откриването бе прието противоречиво, но повечето хора приеха на нож сумата от 3,2 млн. лева. Толкова плати Община Пловдив за откриването. Въпреки че започна досъдебно производство за направените разходи  и до този момент няма резултати дали е имало длъжностни престъпления.

Равносметката след откриването: Кулата на Пловдив 2019 не падна СНИМКИЦеремонията бе на ръба на кича, такава, каквато се случва в столиците на културата за откриването

Големите очаквания към Европейска столица на културата постепенно спаднаха, а хилядите туристи, които се очакваха да изпълнят улиците на града така и не дойдоха. Все пак имаше брилянтни събития, които се случиха в Пловдив, които без ЕСК нямаше как да се състоят.

Една от най-дългоочакваните пътни връзки пък бе отворена през февруари. След дълъг ремонт подлезът на „Гладстон“ отвори за коли, с което се сложи и край на цикъла от 7 години на постоянно затворени булеварди. Новото съоръжение за милиони обаче буквално се превърна в гребен канал след големите дъждове през пролетта и лятото, а шегите и колажите с него бяха безценни.

Пловдивчани извадиха лодките! Двама мъже плават в подлеза на „Гладстон"Гребците оглеждат наводненото съоръжение, помагат на закъсал шофьор

2019-а бе година, в която пловдивчани два пъти ходиха до урните за гласуване. Веднъж , за да изберат европейски депутати и след това управници на Пловдив.  Първите избори минаха отлично за местната организация на ГЕРБ. В Пловдив партията на Бойко Борисов разгроми БСП на евровота с близо 10% разлика.Тогава Иван Тотев заяви, че е уверен, че ГЕРБ ще постигне категорична победа на изборите през есента.

Иван Тотев след победата на ГЕРБ в Пловдив: Трети мандат? Това зависи от Борисов!Премиерът позвънил три пъти на кмета, за да пита за резултатите в града под тепетата

Покрай всичко това обаче гръмна скандалът с Цветан Цветанов и  вече бившата дясна ръка на Бойко Борисов, започна своето оттегляне от политиката.  Самият Борисов пък се зае лично с организацията в Пловдив, където доскоро за отговорник се смяташе самият Цветанов.

Това доведе и до първите големи промени под тепетата. Първо изгърмя районният кмет Ральо Ралев, който бе арестуван в края на май за искане на подкуп.  Кметът на „Северен“ изкара 5 месеца в ареста, след което бе освободен с гаранция от 150 000 лева. Оттогава той не се е появил публично, още повече, след като лъсна имотното му състояние с луксозния апартамент и парцели в града.

Втората жертва на промяната бе зам.-кметът по строителството Димитър Кацарски. Той бе уволнен от Иван Тотев, след като премиерът лично звънна на градоначалника, за да разкара вицето си.

Ральо Ралев – пловдивският Кърк Дъглас, който не криеше апетитите си за мястото на ТотевАрестуваният райкмет странеше от големците в ГЕРБ през втория мандат, създаде собствен стил на управление

След това дойде и голямата бомба – Иван Тотев категорично заяви, че няма да се кандидатира за трети мандат. Борисов наложи Здравко Димитров, който спечели безапелационно балотажа със Славчо Атанасов.

Здравко Димитров е новият кмет на ПловдивГрадът под тепетата е с една от най-слабите избирателни активности в страната

Зико обаче не тръгна особено убедително в първите си дни като кмет, след като обяви вдигането на някои данъци, назначи 9 свои вицета, а като едно от тях заяви, че се готви тегленето на 120-милионен заем. Възможността за договора за кредитната линия пък бе гласувана на 28 декември – дни преди Нова година. С това решение Зико може да преговаря с Европейската инвестиционна банка за сумата.

Дадоха картбланш на Здравко Димитров да тегли заем от 120 млн. лева за проектите на Пловдив!Вижте обектите, които могат да се финансират с кредитната линия

С края на мандата на Иван Тотев завърши и цикъла на „текущите ремонти“. Последният от тях бе площад „Централен“, който смени облика си след десетилетия на посредственост. В двата си мандат Тотев успя да ремонтира почти всички  основни пътни артерии и централни места.

Новият цикъл започва с „големите проекти“. Здравко Димитров получи проекти за 200 млн. лева, но без финансиране за тях, като заемът, ще бъде една от възможностите за тяхното изпълнение.

Наследството на Здравко Димитров – проекти за 200 млн. и нито лев за тяхното изпълнениеПрограмата на Зико е амбициозна, но с общинския бюджет няма как да се реализира

През последната година започна да се проявява и гражданската енергия в Пловдив. Тя стартира с протестите в парка зад хотел „Санкт Петербург“, след което премина през пространството на ул. „Капитан Райчо“, за да завърши с идеята за многоетажен паркинг на ул. „4 януари“. С това се показа, че хората вече се чувствителни на тема застрояване и искат повече зеленина и жизнено пространство.

Нова власт - стари проблеми! Ще се застрои ли паркът зад хотел „Санкт Петербург” в Пловдив?Ще работим в опазване на парковете и местата за отдих, заяви кметът на район "Северен"

Със сигурност 2020-а ни очакват далеч по-интересни събития, предвид големите очаквания към властта, големите заявени проекти, както и  решаването на замитаните проблеми през последните 10 години.