Да започнем с добрата новина – кулата за откриването на Европейска столица на културата не рухна. Няма трупове, няма кръв, че и спектакълът се случи без технически гафове. Няма да му смятам парите, защото това го правят толкова много хора, че фейсбук се превърна в счетоводна фирма.

Ще се спра на две неща – откриващия спектакъл и истинския кипеж в столицата на културата.

Концерт в Балабановата къща, част от програмата на Старинен Пловдив за откриващия уикенд

Церемонията бе на ръба на кича, такава, каквато се случва в столиците на културата за откриването. Зрелище за присъстващите и най-вече чужденците, които няма как в рамките на 50 минути да научат за българските традиции и за Пловдив, ако ще на сцената да се изсипе целият артистичен арсенал на града. И не е вярно, че в нея липсваше пловдивската култура – а прекрасните деца от Сценични кадри, хористите, танцьорите от ансамбъл „Тракия“, кукерите, арфистите, възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, какви са?

Изложбата с фрагменти от Берлинската стена на Римския стадион

Частите на спектакъла представяха четирите платформи от програмата на Пловдив-Европейска столица на културата. Е, да, не бяха равномерни, преходите между тях – в духа на античен хор, бяха прекалено дълги, декларативни и неразбираеми за мнозинството присъстващи. Но какво да кажем за прекрасното изпълнение на хоровете, за чудесната музика на Христо Намлиев и вдъхновеното дирижиране на Диан Чобанов, за силно свързания с Пловдив Теодосий Спасов или космическия глас на Родопите Валя Балканска, за кукерите?

И ако трябва да критикуваме сериозно екипа, организирал откриването, то е заради факта, че в интернет излъчването церемонията прозвуча само на български език! А нали каним чужденците в града си, за да бъдем ЗАЕДНО?

Изложбата "ДИМ. Истории за тютюна" в СКЛАД

Шоуто започна и завърши – един час от една много дълга година, в която на града му предстои НАИСТИНА да покаже лицето си. Да отвори сърцето си и да разкрие целия си потенциал. И това няма да е свързано само с програмата на Европейска столица на културата. Имаме прекрасни галерии, които се движат от устрема на хора, отдали живота си да популяризират изкуството. Тях ги няма в официалната програма. Има частни театри, които упорито и последователно работят, за да допълват пъзела в картината на вълнуващия Пловдив. Има ги музикантите, писателите, поетите.  Ще им се радваме и ние, и чужденците! И никой няма да пита: „Вие от официалната програма ли сте?“.

Изложбата с творби на Кольо Карамфилов в Градската галерия

В този смисъл началото на ИСТИНСКАТА столица на културата бе през деня. Продължава и днес, и цяла година! Градската художествена галерия се пръскаше по шевовете. Не, там не гърмяха фойерверки, не се раздаваха и одеяла, а има прекрасна изложба с творби на Кольо Карамфилов. В Балабановата къща нямаше къде да падне и игла от хора, дошли да се насладят на концертите от програмата на Стария град в откриващия уикенд.  СКЛАД бе пълен с посетители, дошли да видят „ДИМ. Истории за тютюна“. Същата бе картината в Етнографския музей, на изложбата с фрагменти от Берлинската стена.

Огненият спектакъл на Пеещите фонтани

Предстоят прекрасни концерти, театрални постановки, оперни спектакли, изложби, улични фестивали, които ще се случват с и без парите на проекта Европейска столица на културата. Но всички те ще представят града ни!

Кулата в сърцето на Пловдив вчера умря, да живее годината на Пловдив като Европейска столица на културата!

 

Ето част от мненията на хора, силно свързани с Пловдив и отдали таланта си на града през годините:

Панчо Благоев, журналист:

Не успях да гледам шоуто снощи, но днес във ФБ е пълна шизофрения - за едни е върхът, за други пълен провал. Раздвоението е тотално и за кой ли път потвърждава старата максима, че ние българите можем "заедно" единствено силно да мразим...

Но да оставим хейтърите да си хейтят, тях омразата ги прави щастливи, да отворим широко очите и душите си за хубавото, което предстои през 2019-а. Годината на прекрасния ни Пловдив, който въпреки упражненията на безчет овластени некадърници е успял да съхрани онова, което малцина градове притежават - уют, чар, дух и артистизъм, закодирани в гените на хората, които от векове населяват това прекрасно седемхълмие.

На онези, които вярват, че хубавите неща се случват когато сме заедно - честито!

Честито и на хейтърите - ще имат цяла година напред да мразят до насита /кой казваше, че пълно щастие няма/.

Аз пък ще си пусна YouTube и ще изгледам "моя си мач", а не оня който специалисти по всичко ми навират в очите от сутринта.

Да ви е хубав денят и успешна година на Пловдив!

Манол Пейков, издател:

Зная, че ще има много коментари по повод откриващата церемония на Пловдив 2019. И немалко от тях ще бъдат жлъчни.

Истината е, че от всяка Европейска културна столица се очаква подобна ефектна, мащабна, шарена и (в повечето случаи) умерено кичозна проява в началото на годината.

За мен церемонията беше напълно приемлива. И като спектакъл, и като съдържание.

Съвършено неприемлив обаче е фактът, че (според едно от последните му интервюта в националните медии) кметът на града ни счита това за най-важното събитие през цялата година на домакинството на Пловдив като Европейска културна столица.

Лично за мен е най-малко важното. Важно е какъв смисъл ще вдъхнем на годината, която предстои.

Петър Краевски, сатирик:

Обещах си да не критикувам ЕСК, поне в началото. На добрите инициативи трябва да се дава простор за творческа изява. Ще кажа само няколко думи за Откриването. Първо - браво на БНТ за реализацията! Мащабно, зрелищно отразяване, със замах. Проблемът беше в сценария. Очевидно е, че не бяха отчетени спецификите в КОДА на комуникацията. Едно е да правиш рецитал ала "Знаме на мира" с танци, (които нямашe как да се видят добре, камо ли да внушат нещо по хореографска линия), а съвсем друго - да грабнеш вниманието на стотици хора на открито (добро попадение беше лазерната арфа). Да прехвърлиш театрална сцена на площад не е печеливша опция. Нужен е нов подход. Самата кула бе излишен харч, при "конкуренцията" на околните църкви, а и при наличието на тепетата (представете си, например светлинно шоу от тях). Който е взел пари за сценария, да му е сладко, но би могъл да се справи и по-добре. Еклектика с комсомолски плам и фойерверки... Още веднъж - браво на екипа на БНТ, който с великолепната си работа покриваше сценарните "луфтове"! Не че текстовете, които четоха децата, бяха лоши (браво на учениците от Сценични кадри, здраво се намръзнаха, милите). Проблемът беше концептуален. Липсваше ударност, темпо, бърза смяна на дейността и репрезентативност... липсваха ми знакови имена, липсваше ми и Европата :) като визия, извън призивите за заедност... Не хейтя. Предполагам колко е било трудно. На ясно съм и с това, че "на вкус и цвет товарищей нет". Просто ми се искаше да е добре. Надявам се занапред на по-камерни, но смислени, плътни, същностни прояви, които да имат европейска перспектива, но и да не забравят хората, които творят в Града на седемте тепета. Пожелавам успех на ЕСК 2019!

Недялко Славов, писател:

Мраморният Пловдив от днес е Европейска столица на културата. Петият по древност град в света и първият в Европа, белеещ от далече с циклопските зидове на Небет тебе, с Античния си театър, Стадион, Одеон, Форум, Акведукт, Базилики, с артефактите от големите цивилизации по нашите земи, звънтящ с камбаните на десетките си храмове, с хълмовете, за които древната легенда твърди че са седем вкаменени камили, останали след Кервана на мъдреците, Пловдив със Стария град и Капана, Пловдив с Марица, бившата Хебър, по която, казват, че менадите някога са тласнали мъртвия Орфей.

Пловдив, който не ние, живите, а той нас, Вечният, ни живее.

Това е Българската културна столица на Европа.

Мариана Ангелова, театър „Хенд“:

Никога не съм се числяла към хейтърите, но ако в случая виждането на голата истина е хейтърство...е бройте ме към тях. Кулата се превърна в акцент, вместо хилядите талантливи хора на изкуството и десетките настоящи, потенциални бъдещи или опропастените в близкото минало творчески пространства на Пловдив, които безцеремонно бяха загърбени от целогодишната "програма и проекти" на Европейската столица за 2019г под различни абсурдни предтексти. Ще пляскаме на чужденците, дошли да ни поставят и режисират откриването /все едно си нямаме български доказани талантливи професионалисти при това от световна величина/, ще се радваме на неравно асфалтираните набързо улици, еднодневни маркировки и заведенията с арт събития в Капана и пешеходната главна улица... Целият останал град и хората на изкуството не сме част от "заЕдно" ... много мога да говоря още, но съм се зарекла да не хабя излишни нерви за нещо, от което се отрекох преди година. Добрият PR е нещо важно, но когато е подплатен с реална стойност. Добре, че градът ни сам по себе си има своята себестойност в исторически и културен аспект, защото иначе ... щяхме здраво да се окъкъме пред света...нищо че си "имаме" СКЪПО НАЕТА кула-еднодневка, която даже и свети-открихме топлата вода - честито.

Комплименти за всички хора, които не спират да изказват открито протеста си и заливат с факти най-опропастената за града ни възможност за съживяване на творчески пространства, добре обмислени културни политики и подпомагането на творците му... За жалост нито думите, нито делата ни са от значение. Казвам го от позицията на средно интелигентен пловдивчанин и като мениджър на Театър Хенд / Hand Theatre. Като човек, който е написал и е реализирал с екипа си над 20 самостоятелни творчески проекта към Мин.на културата, Нац.фонд Култура, Община Пловдив, Фондация Америка за България, Европейския Еразъм + и т.н....за 9 години. Казвам го като творец и мениджър, вложил целия си опит и творческите идеи на екипа си, за да напише ПЕТ напълно различни един от друг творчески и социално полезни проекта към Фондация 2019, които бяха отхвърлени като не достатъчно интересни и важни за програмата им....явно не достотъчно достойни. Всъщност един одобриха беше с партньорството на музея на авиацията, но с толкова незначителен и обидно орязан нереален бюджет, че се отказахме въобще да го започнем/... Да ИМ е честито заЕдното... аз не се приемам като част от всичко това, отрекох се от него и ще продължа да си върша работата, просто защото я обичам. Искрено пожелавам: На добър час на откриването тази вечер! Ще стискам палци на всички творчески екипи върху и около кулата, защото те ще спасят честта и достойнството ни тази вечер пред света.

А от утре... огледал се Илия, пак в тия.

Найден Тодоров, диригент, директор на Софийска филхармония:

Откриха Европейска столица на културата. Има неща, които ми харесаха, има и неща, които не ми харесаха. Като цяло съм разочарован от принципната политика на общината в сферата на културата. Но това си е мое мнение. Откриването беше ефектно. Имаше го и комсомолския момент, но ако трябва да сме честни, него го има на почти всички подобни събития по света.

Има много неща, за които бих искал да критикувам ЕСК Пловдив. Не откриването, а подготовката и цялостната идея за 2019 година. Но няма да го направя. Защото в този момент просто се радвам, че български град е Европейска Културна Столица.

Мисля, че фейсбук ни промени. Не само нас, но при нас е особено видно. Загубихме границата между критиката и речта на омразата. Превърнахме се в хейтъри - по всякакъв повод и дори без повод. И това не би било такъв огромен проблем, ако не бяхме ослепели за всичко хубаво. А хубаво винаги има. И малко да е, пак го има. Но ние не го виждаме, заслепени от могъществото на собствената си омраза и в радостта си, че има къде да я излеем.

Поспрете за малко! Омразата убива! По-бързо онези, срещу които е насочена, но макар и по-бавно - и своите собствени преносители. Не се самоубивайте! Потърсете хубавото! То лошото няма да избяга!

На Пловдив пожелавам по-малко поводи за хейт през 2019 година.

А на всички останали -

Честита БЪЛГАРСКА Европейска Столица на Културата!

Иван Донев, дизайнер:

Величествена Валя Балканска, огън, светлина, музика, млади хора, традиция... ДА Пловдив Е Европейска Столица на Културата 2019(този път не е София в центъра на събитието, и може би много критика от там идва)

Хайде хейтъри, излейте си душата че да ви е драго на сърцето. Шоуто беше страхотно, за който гледаше негативно на всичко това да си беше седял в къщи на дивана с ракията и трушията.Такъв е българският народ, не умее да се радва, да кюфтета и кючека го радват в ДНКато са, култура му липсва...големи патрЕоти, на мачовете обаче.

Съвременно, красиво, ефектно, българско... в очите на всички които бяха на сцената блестеше радост и ентусиазъм, близо до мен имаше хора които плакаха от вълнение, горди сме! Браво, браво, браво!

Стефан Левашки, адвокат:

Приятели, и аз бях там и аз мръзнах, нищо не чух и не разбрах. Само да Ви кажа стигнах до извода, че това с прасетата като че ли не беше толкова лоша идея. За тия пари що свинска мръвка и руйно вино щяха да се купят и together щяхме да хапнем и пийнем както само ний си знаем и за студа щяхме да нехаем. Извинявам се на гус`ин кмета, че не разбрах навреме провокацията. Иначе хората бяха позитивни и весели, макар да не бяха спазили официалния дрес код на Общината одеяла и шалчета, не знам раздавали ли са, но видях има няма десетина души доредили се. Истинският пловдивски дух както винаги най се усещаше в Капана. Цяла година е пред нас надявам се, че най-доброто предстои.

Костадин Шанков, ветеринар, кулинар, верен пловдивчанин:

Не бих си позволил да постна, обидни за всеки интелигентен пловдивчани снимки от така нареченото откриване! В момента не бих се и унизил да коментирам пародията която отмина! Дори мисълта за това, как градът ни бе почти изложен, след 4 години безхаберие, кражби и гъзолизане ме кара да потръпвам от гнус!

Но тук водещата думичка е ПОЧТИ!!!

Въпреки плиткоумията и безотговорността говорим за Пловдив, град с близо 9000 години история, примерът за космополитност и толерантност за света!

Градът култура! Там където са се раждали, раждат се и ще се раждат, въпреки дияричните напъни на оправляващите, изкуства във всеки аспект, покоряващи световните галерии, подиуми, библиотеки, театри, зали и сърца!

Културата на Пловдив сме ние, и затова мога само да пожелая успех на всички творци през 2019, защото вие сте част от сърцето на Пловдив, и именно вие носите усмивката и гордостта на пловдивчани!

Welcome to Plovdiv my friends, the European capital of the culture 2019! The most beautiful and cosmopolitan cyti on the world. Existing more than 9000 years and still created world wide cultural events and life!!!