Здравко Димитров ще бъде кмет на Пловдив през следващите 4 години. Това показват резултатите от екзитполовете на социологическите агенции на края на втория изборен ден, който премина с изключително ниска избирателна активност за града под тепетата.

Около 30% от гражданите на града с право на глас днес отидоха до урните. От тях 57,1% подкрепиха кандидатурата на досегашния областен управител, издигнат от ГЕРБ. Славчо Атанасов събра едва 37,3% от вота на хората, като останалите около 5,6% използваха неутралния квадрат като с това показаха, че не подкрепят никой от кандидатите. 

Съдбата на Пловдив бе решена от около 86000 души, като спрямо първия тур, днес бюлетини са пуснали около 30 хиляди души по-малко. 

Здравко Димитров и Славчо Атанасов се изправиха в балотаж, след като на първия тур на местните избори бяха подкрепени съответно от 36,14% от пловдивчани /39 777 души/ и 10,30% /11 340 души/. 

Как се преля вотът в Пловдив? Славчо удвои подкрепа, Зико с твърд електорат и на двата тураГласоподавателите на БСП участват в изборите най-масирано, след тези на ГЕРБ и ВМРО-НФСБ

Здравко Димитров се впуска за втори път в надпреварата за кмет на града, след като през 2015 финшира четвърти с 10.76% или около 13 хиляди гласа. На същите избори Славчо Атанасов загуби в балотаж от Иван Тотев с минимална разлика от около 2000 гласа при по-висока избирателна активност от 34,81%. Той има зад гърба си още един загубен двубой на втори тур с Иван Тотев, един мандат като кмет на града, когато през 2007 беше избран на първи тур и един мандат като народен представител. 

Все още няма яснота какви са резултатите за кметове на районите, тъй като не са правени екзитполове за техните балотажи. Кои ще бъдат кметовете на петте района на Пловдив - "Централен", "Източен", "Западен", "Северен" и "Южен" - ще стане ясно едва след началото на паралелното преброяване.

Към този момент е ясно, че в Пловдив има 6 сигнала за купуване на гласове в Пловдив. 

Очаквайте подробности!