Самоунищожава ли се БСП или външни сили водят до колапс някогашната мощна социалистическа партия? Този въпрос си задават все повече членове и симпатизанти на БСП, като по всички изглежда, че отговорът съдържа и от двете хипотези.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети малкото врачанско селце Лиляче, където техният кадър победи на балотажа кандидата на БСП. За изненада на Борисов се оказа, че зад кандидатурата на 25-годишната  Вероника Цанова стоят младежи от БСП, които са си скъсали партийните книжки.

„Казахме им, дайте да сложим млад човек да вдигне селото. Те ни отвърнаха „младите да чакат ред”. Сложиха 70-годишен „младеж”… няма как да гласуваме за него, 4 мандата нищо не се направи”, каза младият мъж от врачанското село на Борисов.

Моделът „младите да чакат ред” явно е общовалиден в кадровата политика на Нинова, която започна саморазправа с непокорните пловдивски социалисти.  Разликата е, че младите, които оглавяваха районните организации под тепетата ще бъдат изключени, а на тяхно място идват пенсионери и други хора с „богат житейски опит”.

Първият район, който хората на Нинова  овладяха бе  „Източен”. Там 72-годишният пенсиониран авиоинжинер Владимир Докторов замени 42-годишният IT специалист Йордан Василев, който е общински съветник от БСП.

Свалиха доверието от съветниците на БСП в Пловдив, преименували групатаТова се случи на извънредното отчетно-изборна конференции на социалистическата партия

В „Тракия” и „Северен” също се готвят пенсионери да оглавят структурите.  В предварителния план на „Позитано 20” в „Тракия” на председателското място трябва да седне бившият общински съветник Стефан Таушанов. В „Северен” пък вместо младия хирург д-р Атанас Баташки се готви бившият зам.-шеф на ВиК Петър Бояджиев – дясната ръка на Манол Генов, който също е в пенсионна възраст.

Друг ценен кадър на социалистите – Екатерина Делинова се очаква да оглави организацията в район „Южен”. Тя нашумя, след като бе уволнена от директорския пост на ОУ „Пенчо Славейков”. Според тогавашният шеф  на РУО Делинова харчила 32 000 лева за бонуси вместо за храни за децата. Дълго време тя беше в болнични, преди да бъде уволнена. След това съдът отмени уволнението й заради процедурни неточности.   В район „Западен”  бе избран 52-годишният юрист Наум Китанов, който е нов на районната партийна организация, „трансфериран” от „Централен”. Той „заменя” дъщерята на доц. Георги Йорданов – Десислава, която се оттегли след скандала  с фалшивата й диплома. Все пак Йорданова оглави структурата на жените социалистки в района.

Издирват директорката на школо в Столипиново, за да я уволнят – тя вади болничен след болниченДосега Екатерина Делинова е използвала 13 болнични листа

В „Централен” пък вместо младия икономист  Тодор Стоилов на стола ще седне абсолютно непознатият на структурата Николай Иванов.

Това е „новото старо” БСП, което скоро ще избере и свой председател и ще тръгне към предсрочни избори.

Всичко това се случва на фона на партийни събрания, пряко ръководени от Борислав Гуцанов, Иван Петков – Бебето и Георги Йорданов, които  са определени от Нинова да моделират партията по техен образ и подобие. На сбирките предварително се знае кой ще присъства, кой ще бъде в ръководството и делегат на конференцията.

Поглед и към назначенията на БСП в Пловдив дават ярък образ на това, какво представлява кадровата мощ на ниновистите под тепетата. Почитателката на Васил Божков – Минка Сърнешка стана секретар в Областна администрация, а бизнесменът със запалените возила от Раковски – Петър Антонов шеф на социалните.

Тази картина се мултиплицира в цялата страна и превръща БСП във всичко това, което никога не е било – кадрова немощ, пълна с анонимни, но верни на Нинова хора.

Напусналите младежи от родния край на Нинова в село Лиляче пък са следствие на цялата тази политика, водена от нея. В недоумението си защо прави всичко това Нинова, социалистите може да търсят и по-дълбоки конспиративни теории.

Дали пък всичко, което прави Нинова не е последният екшън план на някогашното славно Обединение на демократичните сили? Бившият министър на икономиката Петър Жотев бе казал за Нинова, че е била спусната от лично от Иван Костов за ръководството на „Техноимпекс”, като „тъмносиня”.  Погледнато конспиративно лидерката на БСП може още да носи тази украса отвътре и бавно, но сигурно да унищожава БСП. Парадоксът е, че дори тази теория изглежда по-малко абсурдна, от всичко, което прави Нинова, за да самоунищожи българската социалистическа партия.