Преди месец премиерът Бойко Борисов прибързано /или не/ заяви, че ще подаде оставка , ако кандидатът на ГЕРБ не спечели на първи тур. Първият тур приключи със загуба за г-жа Цачева. С малко, а след седмица ще стане ясно дали е за малко или завинаги. Така или иначе обаче въпросът с премиерската оставка виси със страшна сила.

Победителят от днешния ден- генерал Румен Радев се измъкна сравнително леко и прати топката към премиера. „Борисов е мъж и генерал , той решава дали да подаде оставка”. Демек, това си е негова работа, но ако е мъж на място, трябва да удържи на думата си. Същият въпрос по-късно бе поставен и на лидерът на БСП – Корнелия Нинова. Към нея журналистите бяха доста по-настъпателни, а тя зачервена обясняваше, че премиерската оставка не е на дневен ред, а през следващата седмица партията трябва да се мобилизира да спечели балотажа.

В крайна сметка оставката на Борисов е последното нещо, което в момента иска Нинова. Защото ако сега министър- председателят се оттегли от поста, то служебното правителство ще бъде сформирано от настоящият президент Росен Плевнелиев. А ако кандидатът на левицата евентуално спечели президентския вот, той ще встъпи в длъжност чак на 1 януари догодина.

При Реформаторите ситуацията е почти шизофренична. Божидар Лукарски заяви, че Реформаторският блок ще подкрепи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на балотажа . "Сегашното управление е без алтернатива", коментира той. В същото време обаче председателят на ДСБ Радан Кънев излезе с декларация, че резултатите от първия тур"дестабилизират страната и са предпоставка за политическа криза, реставрация на левицата и антиевропейски, фалшив национализъм." Той заяви, че ДСБ започва интензивна подготовка за явяване на парламентарни избори и свика Национално съвещание на партията.

„Всеки носи отговорност за действията и думата си. Щом е казал, че ще го направи – значи ще го направи” коментира кандидатът на реформаторите Трайчо Трайков.

„Благодаря на хората, които ни подкрепиха, въпреки нашата разкрачена позиция.  Ако нашите министри бяха напуснали правителството, сега ние щяхме да сме на балотаж. Стига сме правили хората на балами, хората виждат че Реформаторския блок отдавна е разцепен. Трябва да започнем на чисто. Трябва нова десница на мястото на провалената” каза ген. Атанас Атанасов и обясни, че реакцията на министър Петър Москов, който заяви че няма нужда от оставки, е резонна, защото той  си пази министерското място.

Кандидатът на Патриотичния блок Красимир Каракачанов също не демонстрира желание да вижда премиерската оставка.” Питайте си Борисов. На мен никой нищо не  ми е казвал”, отби въпроса за оставката по време на брифинга в изборната нощ.

Голямата изненада на днешния вот – варненският бизнесмен Веселин Марешки ще подкрепи Цецка Цачева за втори тур и като се има предвид генезиса на кандидатурата му едва ли ще настоява за оставки.

Единствено Румен Петков от АБВ бе по-категоричен и заяви, че "изводът в общополитически план е, че ГЕРБ е в много лошо състояние и изходът според мен е оставка на правителството. Настояваме за оставка и за предсрочни парламентарни избори", каза той. Той дори отсече, че дори и резултатът да се обърне, това не значи, че не трябва да има подадена оставка. 

Така, че единствената изненада може да дойде от самия Бойко Борисов, ако все пак реши да спази обещанието си. Но пък очевидно никой не настоява за подобни крайности.

TrafficNews.bg