Псевдопатриотите започнаха да го нападат още преди няколко години. На Гришо не му пука за България, не играе за Купа Дейвис, не играе и в домашния турнир София Оупън, гледа само себе си, забравя откъде е тръгнал. Малцина отчитаха факта, че тенисът е индивидуален спорт, програмата се изготвя от спортно-технически щаб и е съобразена със страшно много обстоятелства, свързани с натоварения календар и сложната система на точкуване в този спорт. Това че Гришо накара светът да заговори за България нямаше значение. Важното бе, че не играе за Купа Дейвис или на София Оупън.

Гришо показа що за българин е. Вчера игра като лъв и бе с основен принос за знаменитата ни победа срещу Великобритания в първия отборен турнир по тенис за мъже ATP Cup. Капитанът на нашия отбор проведе два мача един след друг, за да помогне за историческия успех, който дава на нашите отлични шансове да прескочат групата. В сингъла срещу Даниел Евънс Димитров започна неуверено, но след това показа класата си и обърна британеца с 2:1. В мача на двойки плановете бяха да не играе, но той го направи - излезе на корта броени минути след края на трудния си мач срещу Евънс и помогна за забележителния краен успех с 2:1 победи срещу островитяните!

Първите две ракети на съперника са в Топ 100. Братът на Анди Мъри - Джейми, и партньорът му Джо Солсбъри са най-високопоставените тенинисти на страната си в ранглистата на двойки. От нашите Гришо е на 20-о място в света, а втората ни ракета Димитър Кузманов е извън първите 400. Мико загуби от 53-я в света Камерън Нори, но се държа повече от достойно. Гришо взе своето срещу намиращия се на двайсетина места след него в ранглистата Даниел Евънс, за да се стигне до решителния мач на двойки.

Вече стана дума за Григор. Капитанът пое отговорността и излезе на корта, въпреки умората, в името на победата срещу страна с много по-големи традиции и ресурси в тениса. Успя, не без помощта на Александър Лазаров. Това момче се превърна в героят на деня, защото начинът, по който игра в мача на двойки, може да буди само възхищение и нищо друго. Всъщност Алекс е с огромен принос за триумфа на България. Младият тенисист сервираше изключително уверено и опропасти очакванията на британците именно в подаването му да търсят пробиви. Опитът на Григор в решителните разигравания свърши останалото и узакони страхотната българска победа. А най-добрият ни тенисист затвори устите на критиците и показа, че знае как се брани честта на родината.

След загубата оправданията на британците не звучаха особено логично. Те хвърлиха вината върху късния час на провеждането на мача и факта, че на трибуните останали много малко хора. Не е приятно, защото по време на двата сингъла на трибуните имаше 5-6 хиляди човека, а за мача на двойки - само няколкостотин, проплака Джейми Мъри, без да отчита факта, че в Открития шампионат на Австралия срещите в тези късни часове са нещо нормално. В репортажа си за двубоя британският Дейли Мейл отбелязва, че Мъри и Солсбъри не са успели да пробият сервиса на "неизвестния" Александър Лазаров, който вече със сигурност ще бъде известен в тенис средите на Острова.

Капитанът на островитяните - популярният английски тенисист от близкото минало Тим Хенман, отдаде дължимото на Григор: В този спорт на най-високо ниво разликите са изключително малки. В края беше въпрос на една-две точки, каза Хенман, визирайки шампионския тайбрек в третата част, спечелен от нашите с 11:9 точки. Димитров прави бекхенд уинър, който можеше да отиде навсякъде, но той си го заслужи, тъй като игра брилянтно през целия ден, каза Хенман и това е достатъчно обективна оценка за първата ни ракета. А ние с нетърпение чакаме втората победа на България - в неделя рано сутринта срещу Молдова.

 

Мико се държа достойно, но загуби от 53-я в светаБългария започна със загуба на ATP Cup в Сидни, Австралия

Гришо с историческа победа за България в СидниНашият тенисист обърна Даниел Евънс с 2:1 сета в мача срещу Великобритания

Алекс Лазаров избухна в тандем с Григор Димитров и подчини Великобритания!Българската двойка спечели с 7:6(5), 6:7(2), 11-9 и в 2:50 часа