Преди два дни семейство пловдивчани, прибирайки се от уикенд, намериха жилището си в „Тракия” разбито и обрано. Крадците са влезли през терасата на втория етаж и са изнесли пари и ценности на стойност 20 000 лева. Жената е учителка, а съпругът й работи в частна фирма.  Били изтеглили парите заради покупка на имот.  Това били всичките им спестявания плюс сума, взета назаем.

Всеки ден по няколко семейства, прибирайки се от работа,  намират домовете си разбити.  Други пък ставайки от сън, установяват че някой е тършувал у тях и липсват ценности, пари и документи.  Ваканцията, за която сме мечтали цяла година, понякога е с ужасен финал – вкъщи ни чакат разбита врата и ужасното усещане, че някой е ровил в интимното ни пространство.

Според статистиката всеки втори българин е бил жертва на кражба. На пръсти се броят тези, в чиито домове не е влизано. 

Обикновено голяма част от хората вземат мерки за сигурността на домовете си, едва когато вече са се опарили. Сменят вратите си с блиндирани, слагат по няколко ключалки, монтират резета. Това обаче невинаги е достатъчно, тъй като някои от бандитите са истински магьосници.  Те могат да отворят блиндирана каса, а ако имат информация, че в жилището се съхранява голяма сума пари или ценности, секретната брава няма да ги спре. Статистиката, а и практиката показват, че най-добрата защита е охраната чрез СОТ.  В 99% от случаите алармата отказва крадците. Обирът на жилище със СОТ изисква доста сериозна техническа и професионална подготовка и техниката спира средностатистическите крадци.

Каква е цената на спокойствието? Можем ли изобщо да защитим жилището си от крадци? Какво да направим, преди да отидем на почивка?

Тези въпроси задаваме на Александър Апостолов, собственик на една от най-бързоразвиващите се охранителни фирми в Пловдив – TRAFFIC. Компанията е на пазара от три години, а през 2016 година в портфолиото на "Трафик СОТ" вече има близо 4000 обекта за охрана, от които 5% са частни домове.


 

- Всяко лято от полицията излизат със съвети към гражданите – да заключват вратите, да затварят прозорци и тераси, когато пътуват, да оставят включено радио или лампа. Това достатъчно ли е, за да спре крадците?

- Категорично не. Ако някой иска сигурност на ниво, действително трябва да се обърне към хора с опит, които ще го консултират и ще му предложат най-правилното решение. Ако разчита на радиото, най-много да развеселите крадците.

- По кое време най-често удрят бандитите и как избират мишените си?

-  Външните белези говорят много за материалното състояние на собствениците - видът на външната врата, дограмата, климатиците. Също така с каква кола се движат, носят ли накити, скъпи часовници. Дори боклукът, който изхвърлят домакините, говори много за семейството.

- Искате да кажете, че  повечето обири стават след предварително наблюдение?

-  В повечето случаи - да, но има и кражби на „търмък”.  Крадецът влиза в някой блок и започва да проверява вратите наред. Ако е отключена – влиза и прибира каквото има в коридора.  В много от случаите бандитите са наркозависими, които просто трябва да откраднат нещо, което да продадат или заложат, за да си осигурят дневната доза.

- Какво се краде най-често?

- Пари, злато, накити, смарт телефони, таблети, лаптопи, фотоапарати. Нещо, което може да се изнесе лесно, а след това бързо да се продаде. Все по-рядко крадците посягат на телевизори, музикални уредби или битова техника. Те са трудни за транспортиране, а и вече на много места в града има камери, които могат да ги заснемат с телевизора, например.

- Защо хората държат големи суми вкъщи? Виждате как баби „замерят” с хилядарки телефонни измамници!

- След фалита на КТБ доста хора се изплашиха и си прибраха парите от банките. В момента и лихвите по депозитите не са особено атрактивни. От друга страна жените предпочитат накитите им да са им подръка. Но след като не се доверяваш на финансовата институция, е по-добре да вземеш мерки, да защитиш по-добре спестяванията си. Няма логика да даваш по 30-40 лева за телевизия и интернет, да плащаш по 100 лева минимум за телефонни сметки на семейството, а да не отделиш 20 лева на месец, с които ще си сигурен и спокоен  за дома си.

В днешно време алармената система е задължителна. Ако нямате такава - крадците ще си влязат в дома ви, докато ви няма, и ще си работят на спокойствие. Най-много да сменят станцията на радиото, което сте им пуснали. Правилото е, че стойността на имуществото, което съхранявате, е правопропорционално на мерките, които трябва да предприемете за неговата охрана.

- До каква стойност покривате щетите, при евентуална кражба от апартамент,  охраняван от вас?

- Таксата от 20 лева на месец включва безплатни техника и монтаж, безплатен паник бутон, безплатна разпечатка за влизане и излизане от обекта и на 100 процента покриване на щетите при евентуална кражба. Също така за улеснение на клиентите сме направили няколко вида начина на плащане –  на място, в наш офис или в офис на Виваком, като предлагаме и пакети с кабелна телевизия и интернет.   

- А какво бихте посъветвали пенсионерите и хората, които нямат пари и ценности в дома си, но едно влизане в дома им би ги притеснило сериозно?

- За самотно живеещи възрастни хора компанията TRAFFIC има специална социална програма.  Срещу минимална такса абонатите ползват охрана на дома, имат денонощна връзка с оперативния център чрез слушалката на домашния си телефон, служителите на компанията им купуват лекарства и осигуряват транспорт до личен лекар или болнично заведение. Фирмата отделя специално внимание на трудноподвижните хора и инвалидите. Охранителите пазаруват хранителни продукти и помагат  при битови проблеми.

- И все пак , макар и рядко, има случаи, когато крадците заглушават сигнала и влизат в обекти със СОТ.

- Крадците, говоря за професионалистите, развиват своите умения и следят новите технологии.   Но същото правим и ние. Охраняваме големи промишлени предприятия, магазини, заложни къщи, така че имаме опит с подобни устройства. При обекти с по-висок риск системите се дублират и при опит за проникване сигналът  стига до нашия дежурен център. Затова се връщам към началото, където ви казах, че всеки от евентуалните ни клиенти получава индивидуална консултация, в зависимост от вида на жилището, местонахождението му и какво съхранява в него.

- Как да реагираме, ако заварим крадец вкъщи?

- Това се случва сравнително рядко, защото бандитите имат „отцепка“ за предупреждение. Но може да се случи  крадецът да влезе у вас, докато спите. Особено ако живеете на по-нисък или последен етаж. Каквито и пари и ценности да имате, помнете, че те не струват колкото вашия живот. Няма как да знаете дали човекът, влязъл у вас, не е надрусан например и при евентуален опит да го спрете няма да извади нож. По-добре запазете хладнокръвие, опитайте се да запомните колкото може повече негови отличителни черти - белези, татуировки, нещо специфично в говора /ако стигнете до разговор/.  Ако не владеете някакви специфични бойни умения, е по-добре да не се правим на герои. Ето в такива случаи паник-бутонът е много полезен.

- В Пловдивска област работят 170 охранителни фирми. Защо клиентите да изберат точно вашата компания?

- TRAFFIC Security e една от трите най-най-големи компании в областта и по мое мнение - най-иновативната и бързоразвиваща се. Но, разбира се, изборът е на самия клиент. 

TrafficNews.bg