Продавачите на хот дог в Малайзия ще трябва да преименуват продукта си, ако искат да получат халал сертификат, който удостоверява, че храната отговаря на ислямските изисквания за чистота, предаде ББС, цитирани от Медиапул. 

Департаментът за ислямско развитие в страната е взел това решение, след като са постъпили оплаквания от туристи мюсюлмани. Директорът му Сираджудин Сухайми е заявил, че името може да предизвика объркване.

"В Исляма кучето се приема като нечисто и това име не може да бъде свързвано с халал сертификата", коментира той.

В изискванията за предоставяне на халал сертификат се посочва, че храната и продуктите в нея не трябва да носят имена на неотговарящи на изискванията за чистота имена като шунка, бекон, ром и други, които могат да предизвикат объркване.

ББС посочва, че в Малайзия мнозинството изповядва модерната форма на исляма, но консервативните му последователи в последно време нарастват. 

Заради новите изисквания например в понеделник на популярна верига от заведения за различни видове гевреци е бил отказан халал сертификат, докато не промени името на техния "претцел дог" на "претцел наденица".

Представител на американската верига обаче определя това като незначително събитие и обяснява, че фирмата няма нищо против да смени името в менюто си.

Малайзийският министър на туризма и културата Назри Азис обаче определи новото правило като "глупаво и назадничаво".

"Хот догът си е хот дог навсякъде. От толкова много години така се нарича и хот догът в Малайзия. Аз съм мюсюлманин и не съм обиден от това", каза той. "Всички знаят, че името идва от английския език. Моля, не ни карайте да изглеждаме глупаво и назадничаво", призозава Азис.

"Това е само име, какво общо има това с халал? Мюсюлманите трябва да са по-загрижени за съставките, от които е произведена храната", пише малайзиецът Йеман Юсуф във Фейсбук.

"Винаги може да разчитаме на правителството да ни направи на глупаци", коментира Мат Разал, друг жител на страната.

Активистката и колумнистка Марина Махатхир, дъщеря на бившия малайзийски лидер Матахтир Мохамед, също критикува решението на департамента за ислямско развитие.

"Горките ние лесно объркващи се мюсюлмани, които никога не сме чували за хот дог и които няма да имаме друг избор освен да си купим, ако има такъв в менюто", написа тя във Фейсбук.

Преди година подобен проблем имаше и в Монреал. Тогава мюсюлманските родители поискаха премахване на свинското месо във всички училищни столови в Монреал и предградията му. Кметът на Дорвал, предградие на Монреал, обаче отказа и изпрати нота до всички родители за да обясни защо.

“Мюсюлманите трябва да са наясно, че те трябва да адаптират към Канада и Квебек техните обичаи, традиции и техния начин на живот.”

“Мюсюлманите трябва да осъзнаят, че те трябва да се интегрират и да се научат да живеят в Квебек. Те трябва да да променят начина си на живот, а не канадците, които така щедро ги посрещнаха.”

“Също както и други народи, канадците не са готови да се откажат от своята идентичност и от тяхната култура.”

“И най-накрая, те трябва да разберат, че в Канада (Квебек), с неговите юдео-християнски корени, коледни елхи, църкви и религиозни празници, религията трябва да остане личен въпрос. Община Дорвал има право да откаже всякакви отстъпки на исляма и шериата.”

“За мюсюлманите, които не са съгласни със секуларизма и не се чувстват комфортно в Канада, има 57 прекрасни мюсюлмански страни в света, повечето от тях са слабо населени и са готови да ги приемат с отворени обятия според шериата.

“Ако сте напуснали страната си заради Канада, а не заради други мюсюлмански страни, това е, защото сте вярвали, че животът в Канада е по-хубав, отколкото някъде другаде. Ние няма да ви позволим да свалите Канада до нивото на тези 57 страни.”

“Задайте си този въпрос – само веднъж:” Защо е по-добре тук, в Канада, отколкото там, откъдето сте дошли? ”

“Столовата със свинското в менюто е част от отговора.”

Ако сте дошли в Канада с идеята, че ще ни изместите с вашето плодовито разпространение и в крайна сметка ще превземете страната, ще трябва да си съберете багажа и да се върнете на мястото, откъдето сте дошли. Ние нямаме място за вас и вашата идеология.

Ако приемате ситуацията, останете. Ако не, тогава се гответе да си тръгнете.”

Както се казва - разни хора, разни идеали!

TrafficNews.bg