Родителските протести срещу сливането на училищата "Душо Хаджидеков" и "Георги Бенковски" продължават вече пети ден. Днес майки и бащи се срещнаха със заместниците на областният управител Здравко Димитров, а преди два дни омбудсманът препоръча обществено обсъждане и проверка на случая. Обяснимо, по активни за намиране на решение на казуса са родителите на децата от училище "Душо Хаджидеков", където учат близо 700 малчугана. 

Пловдивчанката Мария Благоева Андреева- Каракеворкян е майка на момиченце, което учи във втори клас в ОУ "Георги Бенковски". В свой пост във фейсбук  групата" 225 хил. за закриване на училище", тя представя своята , а вероятно и гледната точка на родителите на децата от ОУ  "Г. Бенковски”. Публикуваме писмото й без корекции:

 

Това училище не е квартално за моето семейство, но избрах него защото:

- Учителката, която пое класа е преподавател с дългогодишен стаж и изключително виското реноме сред всички, които я познават;

- Защото квартала е спокоен;

- Училището не е претъпкано;

- Децата са винаги първа смяна и имат занималня, пишат си домашните там и не се налага да мъкнем раницата всеки ден;

- Училището се намира в непосредствена близост до детската градина, в която дъщеря ми завърши предучилищната си подготовка, и по-голямата част от групата й продължи заедно в първи клас;

- И не на последно място - защото познавам родителите на повечето деца в класа на дъщеря си и във всеки един момент, мога да разчитам на тях да реагират, в случай че аз съм възпрепядставана да я взема навреме или се случи нещо непредвидено.

Всичко това ми дава изключително спокойствие, когато сутрин оставям детето си на училище.

Присъствах на заседанието на ОС. Изчетох голяма част от публикациите в медиите. Бях изумена от това, колко невярна информация се изписа и изговори за нашето училище, и въобще по проблема.
Тиражира се, че училището ни е с маломерни паралелки – да, имаме такива – 2 бр. Класа на дъщеря ми обаче е с 26 деца. Днес прочетох даже, че има само 2 класа, което звучи абсурдно, но незапознатите ще повярват и на това. От материла на Btv от 16-ти май излезе, че едва ли не ще закрият ОУ „Д. Хаджидеков” – информацията беше поднесена неточно и объркано. Навсякъде се писа, че ОУ „Г. Бенковски” е санирано, а това въобще не е така. Въпреки това материалната база въобще не е лоша, както се разпространява. Убедена съм, че всички които коментират сградния фонд и оборудването, не са и стъпвали при нас, и въобще не са запознати със ситуацията. 

За да хвърля светлина ще кажа, че класните стаи са светли и простони, и изключително топли през зимата, въпреки старата дограма. Предназначените за децата от начален етап са с цветни чинове, гардеробчета и закачалки в класната стая, оборудвани са с необходимите табла и помагала. Преди 2 години бе възстановена училищната библиотека, а си имаме и класна такава, чрез която децата разменят книги по между си. В училището има оборудвана игротека, която се посещава, когато времето е лошо, и няма възможност да се играе навън. Училищният двор е голям, и има условия за спорт по интереси: баскетбол, волейбол и т.н.

Да не забравяме също и модерното футболно игрище с изкуствена трева, на което от година тренират и детските отбори към ФК Ботев. Организирани тренировки се провеждат и на отбор към самото училище. Има сформиран фолклорен танцов състав с прекрасен учител и хореограф под името „Венче”, който представя училището на много спортни събития, както и на фестивали с местно и национално значение. Отбори на ОУ „Г. Бенковски” участваха на Националната лекоатлетическа щафета проведена наскоро, както и на кросовете организирани от общината през цялата година. И всеки път децата се прибират с отличия във всички възрастови групи. Децата ни участват на състезанията по математика, български и английски език, околен свят и др. организирани под тепетата, и резултатите са не по-ниски дори от тези на деца, които посещават допълнителни курсове.

Пиша Ви всичко това, не с цел да правя реклама на училището, а защото искам да покажа, че въпреки недостатъчния бюджет, с който разполага училището, заради малкия  брой ученици, там работи екип от прекрасни преподаватели, които дават всичко от себеси да обучат децата ни, и да им дадат поле за изява.
Аз и другите родители сме наясно с това, че училището не се управлява правилно, и именно за това има отлив на учители и ученици. Слуховете за сливане, аз лично, чух за първи път преди близо 3 години, а родители свързани с нашето училище от преди, твърдят, че за това се говори доста по-отдавна.

Подозираме, че начинът на управление през последните 10 години е бил именно с цел да се стигне до това сливане. Настоящата директорка е била освободена от поста си преди около 2 години, но това е било обявено от съда за незаконно, доколкото ми е известно поради технически причини. С връщането и, отново се заговори за сливане на училищата ни. Временно изпълняващата длъжността директор дама, нямаше време да възстанови щетите нанасяни с години, знаете че трудно се гради съсипаното с лека ръка.

Всички тук сме обединени от идеята това сливане да не се осъществи, но това означава че проблемите на двете училища остават нерешени /и въобще нямам предвид, че сливането ги решава/ . За нас проблемът е изключително сериозен. ОУ „Г. Бенковски” наистина се изправя пред реалността след година-две да бъде закрито. Смятам, че трябва да работим в посока за решаванаето и на двата проблема. Трябва да се обединим зад идеята да се направят конкретни планове: такъв за доизграждане базата на ОУ „Д. Хаджидеков” /видях че има проект/, както и оздравителен - за привличане на ученици в ОУ „Г. Бенковски”.

Мисля, че е добре освен подписката и писмата, които се разпращат до различните инстанции, институциите да бъдат запознати и с децата ни. 

Предлагам, всеки родител да подготви кратка информация за детето си: снимка, училище, клас, интереси, които да бъдат допълнени към останалите документи. Много ми се иска да излезем извън рамката на цифрите, и всички да започнат да възприемат децата ни като такива, а не само като бройки образуващи бюджети.

Мария Благоева Андреева- Каракеворкян 

Още за днешната среща на родителите в Областна управата четете ТУК!

TrafficNews.bg