В края на август 2015 година 33–годишният Христо Разсолков изненадващо оглави втората по големина дирекция на полицията в страната. След  скоропостижното пенсиониране на предшественика му Пламен Узунов, ръководството на МВР предприе изненадващ ход и извади „коза си“ - служител, който не бе работил в Пловдив.  

„Негов минус е ниското познаване на състава на полицията, но той притежава предимство – няма сантименти към ръководители и служители”, каза при представянето му Главният секретар Георги Костов.

8 месеца след встъпването му в длъжност, старши комисарят предприе серия рокади, като същевременно с това промени и организацията на работа в областната дирекция. Резултатите не закъсняха и пловдивската полиция е сред 10-те най-добри в страната. Варна и Бургас вече губят по резултат, а пред Пловдив е единствено дирекцията в Благоевград, която преди също бе ръководена от Разсолков. Криминална полиция задържа сериозни количества наркотици, Икономическа предотврати източването на 5 милиона евро от сметки на европейски фирми през български банки, разбита бе банда за разпространение на фалшиво евро.

„Козът“ на главния секретар е от полицаите, които са преминали по цялата кариерна стълбичка в МВР. Той е бил оперативен работник в столична дирекция по линия на наркотици, минал е през началник на сектора, през РУ Банско до директор на ОДМВР-Благоевград и Пловдив. Парадоксалното е, че макар и никога да не е бил служител на пловдивската дирекция, полицаят от 9 години живее в Пловдив със съпругата си и сина си. Шегува се, че в местната полиция не са го искали, но когато е трябвало да избира между Пловдив и столицата къде да бъде дома му, е предпочел Кършияка.

За първите си реформи в полицията и усещането си за Пловдив, старши комисар Христо Разсолков говори в първото си интервю дадено за пловдивска медия.  

- Г-н Разсолков, какво е вашето усещане за Пловдив - спокоен или опасен град е?

- Пловдив е един много уютен за живеене град. И в никакъв случай не бих го нарекъл опасен. Нямаме тежък криминален контингент. Ако има по-сериозни престъпления, то извършителите в повечето случаи не са местни. Така че не бих използвал думата „опасен“ заедно с Пловдив.  Стремим се към нови стандарти на услугата "сигурност", която предоставяме на обществото. Това е наша задача и наша отговорност.

 - И все пак има някакво разминаване между усещането за сигурност у гражданите и резултатите, които полицията отчита? Всеки ден има по десетина домови кражби, продължават кражбите на коли.

 - И битовата престъпност, както и кражбите на коли са сред нашите приоритети. Прави се не малко и резултатите вече са видими. Особено след последните реализации. Но това наистина е бич за хората. Един възрастен човек, когато му влезеш в къщата и му вземеш пенсията или вещи от покъщината му, това за него е изключително сериозен проблем. Изобщо не подценяваме тези случаи. Предприели сме редица мерки да противодействаме на тази престъпност.

 -  Какви реформи предприехте в първите месеци от управлението си?

 - Първо трябваше да се запозная с проблемите, да ги изречем на глас и да търсим адекватни решения. Проблемите бяха от различно естество. Реформи направихме в Икономическа полиция. Там по мое мнение имаше прекалено много ръководен състав. Редуцирахме ръководния състав за сметка на чисто оперативните служители, премахнахме групите и оставихме само сектори. Целта бе да имаме по-голяма бързина, по-голяма адекватност на отработването на сигнали и като цяло на работата на Икономическа полиция. И през последните месеци има няколко големи реализации по линия на Икономическа полиция. Това е показателно. 

Сменени бяха началниците на Шесто районно, Първомай, Асеновград, Раковски, КАТ. Реорганизация има на доста места и вече започваме да виждаме резултатите.

 -  След арестите на шефовете на районните управления в Първомай и Асеновград през есента, бяха изнесени шокиращи данни за организацията на работата там. Сега има нови началници, но променен ли е модела на работа ?

 -  Не мога да коментирам неща, които са се случили преди моето пристигане в дирекцията. Реализацията на Вътрешна сигурност съвпадна с моето преместване тук. Мога да кажа какво се случва сега. В двете районни управления организацията е подобрена значително.

Смятам, че смени на служители на ръководни постове трябва да се правят само, когато е необходимо. Когато намериш знаещи и можещи хора, които си изпълняват качествено задълженията, защо трябва да ги сменяш? Само защото си нов ръководител? Напротив!

Тъй като никога не съм работил в пловдивската полиция, аз не познавах почти никого тук. Трябваше бързо да разуча ситуацията, да се аклиматизирам и да взема правилните решения. Но никога не съм смятал, че трябва да се разделя с всички ръководители, защото дирекцията има ново ръководство.

 - Кой ще заеме мястото на шефа на Криминална полиция Николай Кирков, след като той оглави дирекцията в Стара Загора?

-Сложен въпрос. По мои наблюдения, а аз имах достатъчно време да го опозная, Кирков е професионалист. След такъв човек , е трудно да направиш избор за негов заместник. Той стоеше много добре на мястото си. Решението тепърва предстои.

Операцията в софийската „Плаза“ отново извади на дневен ред проблемът с търговията на наркотици в заведенията. Пловдив също не е територия, защитена от дрога. Оптимист ли сте по отношение на ограничаването на продажбата, тъй като няма как да говорим за пълно пресичане на разпространението на забранени вещества?

-Една от най- успешните ни линии е тази по противодействие на разпространението на наркотици. Последните акции на Криминална полиция са пример за това как трябва да се работи. Имаме няколко топ реализации срещу трафика и употребата на хероин. В рамките на две седмици бяха задържани няколко групи с няколко килограма хероин. И не бива да забравяме , че този хероин е бил предназначен за разпространение и употреба тук, на вътрешния пазар. Борбата с наркотиците е  приоритет и хвърляме сериозен ресурс за противодействие. Защото стигне ли до крайния потребител, нещата вече са изпуснати. Стремим се да пресечем производството, трафика.

- В лъскавите заведения обаче не употребяват хероин!

- Да, ако има употреба – тя е на кокаин. Темата с наркотиците ми е болна, защото дълги години съм работил точно по тази линия. Проверяваме всеки сигнал, всяка информация. Колегите са много добре подготвени и обучени и знаят какво правят.

- В края на миналата година комисар Кирков заяви, че е оптимист по отношение на неразкритите убийства на територията на областта – тези на Димитър Стоянов – Лудия, на сарафа Стефан Техов и пр. Споделяте ли неговия оптимизъм?

- Никога не сме спирали и няма да спрем по неразкритите убийства. Постоянно се набелязват нови и нови мероприятия, анализират се нови данни, набелязват се следващи стъпки. Нека не забравяме, че големият процент от тежките престъпления са разкрити. Но няма да изоставил и другите.

- Много млади хора загинаха във „войната“ по пътищата, но въпреки това екстремните изпълнения не спират. Превенция или наказания- кое според ас има по-голям ефект?

-И двете. Като залагам предимно на превенцията. Тази година направихме много кампании. Съвместно с Окръжна прокуратура и Регионалния инспекторат на образованието влязохме във всички училища в областта. Изведохме като рисков профил 17 – годишните тийнейджъри, които след година вече ще имат книжки.  Направихме обучение във всяко едно училище с хубави материали, за да ги накараме да се замислят колко е нелепа смъртта заради безразсъдно поведение зад волана. Един човешки живот да спасим – това за нас е успех.  

Надяваме се те да говорят с приятелите си, с близките си. Освен сред младежите,, правим обучения и сред малчуганите. Целта е да намалим пътния травматизъм, защото за съжаление за 2015- та година Пловдив бе първи в черната статистика за загинали на пътя в страната. От началото на годината, в сравнение със същия предходен период, цифрите са доста по- оптимистични и по линия на броя на загиналите, на тежките катастрофи и като цяло на пътните произшествия. Продължаваме да работим в тази насока. Нашата цел е да дисциплинираме шофьорите – и с превенция, и с наказания.

- Видеонаблюдението в Пловдив изостава с години. Какво се случва със сумата от 320 000 лева, отпуснати от общината?

-  На финалната права сме по отношение на този проект. Идеята е да имаме камери на всички входно – изходни артерии, за да можем да получаваме информация в реално време. Скоро проектът ще бъде финализиран. Видеонаблюдението е бъдещето. Имаме перфектна комуникация с община Пловдив. Но не трябва да се изгражда видеонаблюдение на парче. Трябва да се изгради цялостна система, която да обвърже целия град. Тя да бъде с един общ център, от където да се ръководи всичко. Сега например в „Северен“ има някакво видеонаблюдение. Искаме всичко, което до момента е изградено, да отива на едно място – външни, вътрешни камери, за да има ефективност. Работим поетапно, отвън навътре.

Предстои Пловдив да бъде Европейска столица на културата през 2019 година и до тогава трябва да бъдем готови. Защото интересът към града ще бъде изключително голям, а ние като домакини ще трябва да се погрижим за сигурността както на гостите, така и на пловдивчани.

- Реформата в МВР отново боксува и сред служителите според мен, продължава да цари несигурност. Смятате ли, че съставът е достатъчно мотивиран?

-Мисля, че служителите са спокойни и мотивирани. Щом показват резултати и желание за работа. Ако е имало напрежение – то е парирано. Служителите в пловдивската дирекция работят в нормална обстановка и аз съм доволен от това.

- Вие сте първият директор в Областната дирекция, който идва от друг град и кариерата му не е започнала тук? Това пречи ли ви или както се изрази главният секретар ви „спасява от сантименти“?

- Вероятно е искал да каже, че ако трябва да се вземат трудни решения, аз няма да колебая. И мисля че го показах. Там където видяхме проблеми, ги отстранихме. Нямам сантименти към колеги, защото преди не съм работил с тях.

- Имаше ли период на недоверие?

- По-скоро имаше период на приемственост. Трябваше както аз да опозная тях, така и те да опознаят мен. Да видят какъв е стилът ми на работа, какви са изискванията ми. Нали знаете приказката , че на нов началник и на малко прасе никой не се радва! Но мисля , че екипът вече е окомплектован, имам зам.-директор на когото мога да разчитам. Това е важна ключова позиция. Като цяло смятам, че на възловите места са точните хора.

- Защо станахте полицай?

-Не ми е било детската мечта. В моето семейство няма полицаи. Когато завърших кандидатствах на 3 места- в Академията на МВР, в УНСС и в Техническия университет.  Приеха ме трите, но реших да отида в Академията- там изпитите бяха най-много и най тежки. Изобщо не бях наясно какво ме очаква. Но когато започнах да работя усетих как ме увлича. Първото ми назначение беше в 7-мо районно в София. И беше абсолютно случайно. Не съм имал контакти и позиции, които да ми помогнат. Затова изпитвам вътрешно удовлетворение, че съм си постигнал нещата сам.

-  Какво е усещането ви за Пловдив? Имате ли любимо място под тепетата?

- Пловдив е уникален град. Град с хилядолетна история, а в същото време с модерни комуникации. Лесен за придвижване, с варианти за различен транспорт. Град, който носи спокойствие.Има много и интересна културна програма. Харесват ми Стария град и Гребната база.

-  Вие сте най- младият директор оглавявал някога пловдивската полиция. Повечето хора на вашата възраст обичат да се забавляват, да разпускат в нощни клубове. Постът, който заемате, налага ли ви някакви ограничения?

- Със сигурност налага. Винаги трябва да се съобразяваш с норми, правила. Но за мен това не е проблем.

- Как си почивате ?

-Психическата умора се лекува с физическа. Обичам да спортувам. През зимата ходя на ски, през останалото време фитнес , плуване. Моят син също е запален, тренира карате, вече ходи по състезания. Гледам да го мотивирам, без да го притискам излишно. Спортът е здраве, той възпитава и изгражда характера. Разбира се, не трябва да е за сметка на образованието. Но по-добре да е в залата, отколкото с таблета.

- Успявате ли да видите някое от арт събитията под тепетата?

- Често ми се налага и служебно да присъствам на различни събития, защото полицията осигурява охрана на най- различни мероприятия. Така че, успявам да съчетая работата с приятното преживяване.  

-Увеличиха ли се приятелите ви , откакто сте на този пост?

- Винаги когато си на такава позиция имаш много приятели . Мисля, че съм свикнал с това, защото съм заемал различни ръководни постове. Но лицемерието винаги се усеща. Знам, че един ден като си тръгна, ще има отлив и тогава ще стане ясно кои са истинските приятели. Но това е нормално.  

Парашкева Иванова, TNS.bg