Новинарският сайт TrafficNews снощи бе подложен на изключително мощна хакерска атака. Около 21 часа към сървърите ни са били отправени 30 000 заявки в секунда. Това доведе до временно спиране на сайтовете TrafficNews, PlovdivTime и PlovdivNow. По данни от IT компанията, с която TrafficNews има договор за поддръжка на сайта, заявките са били от IP адреси в Русия, Бразилия, Франция, Украйна, Полша, а впоследствие и от Америка.

За по-малко от 30 минути са били задействане всички защити и сайтът и информацията в него бяха възстановени. Самата атака обаче е продължила близо 12 часа със същия интензитет и от същите държави. При т.нар  DDoS атака "диригентът" на атаката задава команда на предварително подготвена бот-мрежа да атакуват. Бот-мрежата (bot-net) представлява десетки ботове (зловреден софтуер като операционни системи или програми, изтеглени от торент сайтове, нулиранипачнатипреактивирани и т.н.) върху компрометирани машини. Ботовете заливат целевата жертва с трафик или информация, докато услугата спре да работи и стане недостъпна.

Статистиката показва, че TrafficNews е сайтът, от който ежедневно се информират над 150 000 души. Той е информационен лидер за Пловдив, а от няколко месеца прави и сериозно национално покритие. Разбира се, не изключваме възможността медията ни да се е превърнала в любимия сайт на няколко милиона руснаци и бразилци, но за съжаление далеч по-вероятната причина за повишения "интерес" към медията е, че някой се опитва да извади Traffic от играта. Въпросът е защо и кой е "диригентът"?

Факт е, че зад атаката стоят човек или организация със сериозни финансови възможности, тъй като е избран изключително "лукзозен" вариант. Подобна "услуга" според IT спецовете струва над 15 000 долара. Очевидно медията пречи на някого и то много. TrafficNews e независим сайт, който не само оперативно отразява случващото се в София, Пловдив и страната, но освен с изпреварваща информация, той предлага сериозни журналистически разследвания, анализи и коментари на теми с висок обществен интерес. 

 

Екипът на TrafficNews се извинява на читателите си за краткото информационно затъмнение и им благодари за търпението и съпричастността. Благодарим и за бързата реакция на нашите партньори Валентин Найденов,  Николай Димитров и Димитър Статев,  които успяха навреме да активират всички възможни защити на новинарския сайт и да направят платформата достъпна за потребители. Предприетата атака ни амбицира да продължим в същия дух и да не спираме да бъдем "дразнители" на кръгове, които се смятат за недосегаеми.