Д-р Христо Пелев остава на длъжността директор на карловската болница МБАЛ "Киро Попов" .Това потвърди кметът на града Емил Кабаиванов в разговор с репортер на TrafficNews.bg, няколко седмици след като областният управител Дани Каназирева свика пресконференция, на която апелира старейшините в подбалканския град да сменят ръководството на болницата. 

Искането бе отправено след телевизионен репортаж, от който стана ясно, че Ковид отделението на лечебното заведение е обезпечено с един инфекционист и две сестри. Инфекционистът Анета Милушева се кани да напусне болницата след 30-годишен стаж, а сестрите не могат да смогнат да обгрижат всички пациенти. 

"Проблемите в карловската болница са свързани с лоша комуникация, а не с липса на човешки рерурс", коментира тогава Каназирева, която припомни, че не за пръв път в болницата има проблеми. Тя заяви, че по случая ще бъде назначена проверка и настоя Общински съвет да разгледа предложение за отстраняването на директора. 

Старейшините в Карлово обаче са решили, че подобни рокади към този момент не са необходими. 

"Всеки ръководител трябва да има представа докъде се простират правата му и какво може да поиска. Кой ще бъде директор на карловската болница - това не го решава нито министърът, нито областният управител, нито министър-председателят", коментира решението Кабаиванов. Той заяви, че в момента в МБАЛ "Киро Попов" е разкрит най-висок процент легла за лечение на коронавирус, в сравнение с останалите болници в областта - над 40%. В отделението вече има и доброволци. 

"Това са карловци, които учат в Пловдив, Плевен, дойде и от Варна доброволец. Общината поема разходите за тяхното настаняване и транспорт. Помагаме с каквото можем и за момента се справяме", категоричен бе градоначалникът. 

Той допълни, че основният проблем в момента е свързан с мерките, които определи като закъснели. 

"Те закъсняха с около месец. Другите държави в Европа сега разхлабват мерките, а ние тепърва ги въвеждаме", допълни Кабаиванов. 

Каназирева поиска отстраняването на шефа на карловската болницаНе областният щаб, а директорът на лечебницата поискал разкриването на допълнителни Ковид легла, необезпечени с кадри