Проблемите в карловската болница са свързани с лоша комуникация, а не с липса на човешки рерурс. Това заяви по време на брифинг областният управител Дани Каназирева. Тя припомни, че проблеми в лечебното заведение е имало още през лятото, но в крайна сметка хората са оттеглили оставките си. По-рано днес губернаторът проведе среща със зам.-кмета на Карлово Николай Сивков, председателят на Общински съвет Доньо Тодоров и управителят на МБАЛ "Киро Попов" д-р Христо Пелев. Срещата се състоя след репортаж на БТВ, от който стана ясно, че Ковид отделението на лечебното заведение е обезпечено с един инфекционист и две сестри. Инфекционистът Анета Милушева се кани да напусне болницата след 30-годишен стаж, а сестрите не могат да смогнат да обгрижат всички пациенти. 

Оказва се обаче, че още от началото на пандемията в болницата се допускат системни нарушения. От март месец насам данни за пациентите с коронавирус не се въвеждат в Националната информационна система. Освен това, при проверка в Здравната каса става ясно, че има пациенти с коронавирус, чийто престой надвишава 30 дни. 

"Това не може да се случи, защото няма интензивни случаи. Снощи отново 59-годишен мъж бе приведен пациент в Интензивно отделение в Пловдив. Няма как престоят им да надвиши 30 дни, а ако имат нужда от долекуване, би следвало да бъдат приведени в други отделения", заяви Каназирева. 

Потърсен за коментар от репортер на БТВ по повод сигнала, Пелев заяви, че в отделението са били разкрити допълнително 41 легла със заповед на Областния кризисен щаб. Според него проблемът е кадрови. Пелев обясни, че към момента се командирова само един лекар, който да обезпечи леглата - другите отказват или пък напускат. По време на брифинга обаче стана ясно, че управителят на лечебното заведение сам пожелал те да бъдат разкрити. 

"Разговарях с д-р Манчева и д-р Димчева от РЗИ. 41-те легла са разкрити със заповед на инспекцията, по искане на самия директор на карловската болница. Има постъпило писмо от него. Предполагаме, че това се е случмило, тъй като октомври месец е имало 33 пациенти, а леглата са били 21. Но аз питам какво правят 10 пациенти по 30 дни в ковид отделението", заяви Каназирева. 

Според сигналите, не са спазени и противоепидемичните мерки - няма обособен отделен вход за Ковид пациенти, допуска се и смесване на потоците. Самият д-р Пелев обясни, че за тях има обособен отделен вход, но не успя да обясни дали се стига до смесване на потоците на излизане от болницата.  

"Влизат от отделен вход -източния, излизат от западния. Аз съм пуснал заповед. Мисля, че стигнахме до разрешение на проблема. Пулмологът, гастроентерологът и неврологът са командировани в Ковид отделението, имаме и лекар доброволец", каза той. 

В крайна сметка, в болницата ще бъде назначена проверка. Областният управител пък апелира местната власт да предприеме мерки или за временното отстраняване, или за освобождаването на д-р Пелев от длъжността на управител. В момента това може да стори само Общински съвет - Карлово. Не стана ясно обаче кога ще бъде разгледано това предложение. 

"Въпросът ще бъде обсъден заедно с кмета и Общински съвет, но за мен всеки един лекар, управител, медицинска сестра, санитар е ценен и трябва максимално да се възползваме от този ресурс. Постоянно коментираме проблемите на общинската болница, никога не сме абдикирали от тях. Но ако трябва да спазваме процедурите, те са доста дълги. Трябва да бъдем много оперативни и да стане напасване в менджърския екип", лаконичен бе председателят на ОбС.