Нали знаете какъв е регламентът на песенния конкурс Евровизия? Гласуващите нямат право да дадат вота си за песента представител на собствената им държава. Което означава, че народите с най-многобройни общности в други страни са привилегировани. В класацията „Футболист на годината на България“ регламентът не е точно такъв, но на практика се получават подобни резултати. В нея гласуват спортните журналисти, огромното мнозинство от които са от столицата. Така и двата конкурса се подчиняват на крилатия принцип на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече.

Въпреки отличните си игри за Ботев Тошко Неделев вече втора година остава на трето място. Сега го изпревариха двама представители на софийски клубове – Кирил Десподов от ЦСКА и Георги Петков от Славия. Далеч сме от мисълта да омаловажаваме таланта и заслугите и на двамата. Думата ни е, че подобни класации няма как да бъдат докрай обективни на фона на властващия субективизъм при гласуването. Което всъщност не е новина.

Вече стана дума как един от най-великите в българския футбол – легендата на Ботев Динко Дерменджиев, нито веднъж не е бил дори в тройката, а в шампионската година на канарчетата – 1967 – на първите три места са били трима софиянци. И как в цялата история на конкурса наградата са печелили само 4-ма пловдивчани, трима от тях – като футболисти на столични или чужди клубове. Ако Неделев бе отишъл в ЦСКА през лятото, вероятно той, а не Десподов, щеше да е новият Футболист на годината.

Според мнозина именно Тошко е истинският победител. Но забелязахте ли и другия парадокс в тазгодишните анкети? Той бе избран за най-добър полузащитник в родното първенство – категория, в която Десподов е трети. При това – на доста по-голяма разлика от 10-те точки, които разделиха него и Неделев в анкетата за Футболист на годината - 74 точки. Сигурно трябва висша математика, за да се обясни подобен феномен.

Нищо лично против гласувалите, Десподов, Петков или който и да било друг. Просто абсурдите в подобни класации започнаха да стават прекалено много. А преди броени дни самият Димитър Бербатов – рекордьорът със 7 приза „Футболист на годината“, каза в прав текст, че неговите фаворити са Тодор Неделев и Мартин Камбуров – двама пловдивчани.

Ще донесе ли Тошко Неделев първи приз „Футболист на годината“ за БотевЗвучи парадоксално, но играч на жълто-черните никога не е печелил индивидуалната награда