2018-а година вече е в историята, но остава да разберем призьорите от още една класация – тази за „Футболист на годината“ в България, която ще бъде 58-ма в историята. Призовата тройка се знае – вратарят на Славия Георги Петков, нападателят на ЦСКА Кирил Десподов и халфът на Ботев Тодор Неделев. Победителят и неговите подгласници ще станат ясни на официалната церемония днес. Ако гласувалите са предпочели Неделев, той ще стане първият футболист на Ботев, печелил наградата, след като преди година остана трети в подреждането.

Звучи парадоксално, но е факт! Легенди на жълто-черните като Динко Дерменджиев, Георги Попов – Тумби, Георги Славков, Петър Зехтински или Атанас Пашев не са били удостоявани с този приз, въпреки златните времена на канарчетата от 60-те и 80-те години на миналия век. Всъщност Чико никога не е бил дори в тройката, което само по себе си е абсурдно, както и Тумби, Зехтински и Пашев. През 1967 година класацията има следния вид: 1. Димитър Пенев, ЦСКА, 2. Никола Котков, Локо Сф, 3. Александър Шаламанов, Славия. И нито един от шампионския отбор на жълто-черните в тройката!

Покойният Славков бе едва трети през 1981 година, когато спечели Златната обувка в европейската голмайсторска класация /и втори предходната година/. А нима е за вярване, че легендата на Левски Георги Аспарухов /играл и в Ботев/ е бил Футболист на годината само веднъж – през 1965 година?!

Ако Тошко Неделев успее да грабне приза, ще стане едва петият пловдивчанин с наградата след легендата на Локомотив Христо Бонев, емблематичния Христо Стоичков, Сашо Александров и Георги Иванов – Гонзо. Само Зума обаче е оглавявал класацията като футболист на пловдивски тим – три пъти с екипа на черно-белите през 1969, 1972 и 1973 година. Стоичков го направи 5 пъти с ЦСКА и Барселона /1989, 1990, 1991, 1992 и 1994 година/, Сашо Александров – веднъж през 1999 година като играч на Левски, Георги Иванов два пъти /2000 и 2001 година/ също с екипа на сините.

Иначе най-много наградата е печелена от Димитър Бербатов – 7 пъти. Следват: 5 пъти – Христо Стоичков; 3 – Христо Бонев, Ивелин Попов; 2 – Георги Найденов, Иван Колев, Александър Шаламанов, Димитър Пенев, Кирил Ивков, Красимир Балъков, Георги Иванов - Гонзо. С една награда са 35 футболисти. За най-добър футболист на България 23 пъти са били определяни играчи на чуждестранни клубове, по 14 пъти са били играчи на Левски (София) и ЦСКА (София), 5 пъти на Славия (София), 4 пъти на Локомотив (София), 3 пъти на Локомотив (Пловдив) и по веднъж на Спартак (София), Литекс (Ловеч) и Лудогорец (Разград).

За първи път от 19 години българското първенството ще има трима представители на първите три места. За последно това се случи през 1999 година, когато Сашо Александров от Левски изпревари своя сънародник Станимир Стоилов, а на трето място остана 18-годишният Димитър Бербатов от ЦСКА.