След като през май Министерството на образованието и науката превърна училищата, в които се провеждаха изпитите и матурите, в сцена от Биг Брадър, като монтира камери и постави учениците под наблюдение, сега Комисията по вътрешна сигурност и лично шефът й г-н Цветан Цветанов са взели подрастващите на прицел. По случай 26 юни – Световният  ден за борба с наркоманиите и трафика на наркотици, депутатите изскочиха с ново популистко предложение - профилактичните прегледи при личните лекари на учениците да включват и тест за наркотици.

Като оставим настрана факта, че лекарят едва ли може да направи такъв текст без  съгласието на родителите, редно е да зададем въпроса: Докога децата ще бъдат третирани като престъпници? Въпреки десетките камери в училищата, преписване имаше и тази година. Т.е. причината, заради която бе поставено видеонаблюдение, не бе отстранена. Вместо това, учениците бяха подложени на допълнителен стрес, а догодина може да се окаже, че няма и достатъчно квестори, тъй като учителите също си го отнесоха.

"Ама защо само за наркотици? Дайте да им правим и тестове за бременност!”, възмущава се читател във форума под статията.

Да предположим, че това предложение бъде прието – кой ще плати тестовете, при положение че цената само на един тест за 3 групи наркотици е около 50 лева? И какво ще се случи, ако тестът се окаже положителен?  Ще му намалим поведението? Ще го изпратим в ТВУ? Или просто ще се вайкаме както стана с хилядите двойки на седмокласниците?

Всъщност много вероятно е голяма част от тестовете да се окажат положителни. България е на пътя на наркотрафика между Азия и Европа, а само преди няколко дни вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи, че през 2014 година има заловени … 49 грама кокаин.  Останалите няколко килограма, които ежегодно се разпространяват на българския пазар, очевидно са успели да стигнат до потребителите.

Ако все пак г-н Цветанов и колегите му от вътрешната комисия смятат, че една подобна мярка би имала положителен ефект, то е добре самите парламентаристи да дадат личен пример и да си направят тестове за наркотици. Подобно предложение вече бе отхвърлено през 2014–та година от Народното събрание. То бе внесено от Патриотичния фронт, но обиденото мнозинство  не го прие с мотива, че по този начин депутатите ще се изложат пред обществото. 

Очевидно законотворците мерят с различен аршин. А уж законите са за всички!

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg