Препратки към  империята „Мултигруп“ и стари неразкрити убийства бяха направени днес в съдебна зала, в петия ден от мегаделото срещу адвокат Владимир Елдъров, таксиметровият бос Радослав Керанов и съучастниците Милен Поптолев, Милко Доевски, Веселин  Бодуров, Светлин Спасов и  Петьо Пенев. Срещу тях има обвинения за подбудителство за убийство, няколко палежа и кражба.

Днес показания даде бизнесменът Иван Гаригов, който е един от потърпевшите. Дългогодишно приятелство свързвало предприемача със семейството на адвоката, двамата с Владимир Елдъров били доста близки. Всичко обаче приключило в момента, в който Елдъров –младши поискал да стане съдружник на Гаригов във фирмата му за дърводобив „Горски свят“. „Отказах му, защото реших, че нищо не разбира от този бизнес и само ще ми пречи. Той обаче прие това доста негативно и скоро след това престанахме да се чуваме. Дължах му 25-30 хиляди лева, които ми бе дал в заем и след като му ги върнах, спряхме да се виждаме и да разговаряме“ разказа Гаригов. Няколко месеца по-късно пламнала колата му „Шкода Октавия“, купена на лизинг, а след това и нов трактор, паркиран в стопанския двор на село Зелениково.  

При първоначалния оглед на шкодата пожарникарите решили, че колата се е запалила от късо съединение. Тракторът обаче бил запален от няколко места , а след като е загасен са открити остатъци от парцалите, напоени със запалителна течност. Цената на машината, купена няколко месеца по-рано, е около 250 000 лева. „И при двата пожара по чудо няма жертви. Колата е била запалена в двор, между кооперации с пълен резервоар, резервоарът на трактора също е бил пълен и е бил на 20 метра от ГСМ-а. Ако огънят не е бил изгасен навреме, пазачът щеше да загине на място“ заяви Гаригов. В съдебна зала той коментира и странната реакция на бившия шеф на КАТ Трендафил Новаков, който като представител на лизинговата фирма  трябвало да прибере изгорялата шкода. „Каза ми да съм благодарен, че само това ми се е случило. Аз го попитах какво има предвид, а той само се подсмихна. Явно е знаел нещо по въпроса“  спомни си Гаригов.

Защитникът на Елдъров- Йордан Давчев постави под съмнение финансовото състояние на потърпевшия , както и евентуалният поръчител на палежа. Гаригов трябваше да отговоря какви пари е дължал на бизнесмена Ангел Стефанов от „Мултигруп“ и дали ги е върнал. Също така, след края на разпита, Давчев с отигран жест се върна за последен въпрос и попита Гаригов дали е задържан за убийство.

Той отговори , че е бил само свидетел на разследване преди 16 години.

 На 13 – ти декември 2001 година жестока трагедия се разиграва в село Чоба. На място са застреляни търговката Светлана Кеврева и помощника й Никола Абушев Убиецът е изпразнил по жертвите си цял пълнител на пистолет "Макаров" в самия център на селото, където се намира магазинът на 48-годишната Кеврева. Труповете открил един от съседите, който дочул изстрелите и изтичал да види какво става. 

Сред първите разпитани са бившия зам. началник на районното в Хисар Марко Гаригов и синът му Иван, тъй като експолицаят държи конкурентния магазин.  

Въпросът на адвоката естествено изобщо не беше случаен.

Показания по делото дадоха и двама таксиметрови шофьори от фирмата на Керанов, които разказаха как колегата им Хачо Хованесян обрал фирмената каса. Друг негов колега- Васил Михайлов го определи като „успешен, млад бизнесмен, на кого много хора завиждат заради напредъка му.

По настояване на адвокатите на оперативните работници от Криминална полиция бе забранено да разкажат за престъпленията, тъй като това противоречи  на НПК.

В залата няколко пъти прехвърчаха искри между прокурора Галина Андреева и адвокат Давчев, който заяви, че обвинението подсказва на свидетелите.

Делото бе отложено за началото на декември, като тогава ще продължи с разпит на още няколко свидетели и вещи лица. 

Още новини може да видите в ЕМИСИЯТА на ТРАФИК ТВ

Какво се случи в предишните дни в съдебна зала четете ТУК!

TrafficNews.bg