Сигурна съм, че много хора като мен, сутринта са се събудили с горчив вкус в устата. Усещането вероятно е в следствие от преяждането със сладки предизборни обещания. Днес е денят, в който всички ние можем да упражним едно от конституционните ни права – това да гласуваме. Повечето граждани вероятно ще го направят – едни с желание за промяна, други с надежда за развитие, трети (те може би са най-много) - с омерзение и чувство за безсилие. Около 1/3 от избирателите  дори няма да си направят труда да отидат до изборната секция, тъй като имат по-важна работа.

Защо да гласувам? Нищо няма да се промени!

Чували сте и въпроса, и отговора. Стотици пъти. Вие самите често сте го задавали. Той е напълно резонен. И с всеки пореден избор омерзението се засилва. Чувството, че ни продават луксозно опакован въздух, също. Понякога, докато чета абсолютно неразбираемите и бъкащи от клишета предизборни интервюта, се питам дали идеята на предизборните кампании не е да откажат гражданите от гласуване.  Всъщност има резон, тъй като при политиците принципът е „колкото по-малко, толкова повече“. В общи линии колкото по-малко хора гласуват, толкова повече гласове си разпределят партиите , които са част от статуквото. За тези които упражняват властта в страната ни, е важно да не се гласува. Чувството за всеобща безнадеждност е тяхната хранителна среда.

За кого да гласувам? Всички са крадци!

Това е така, точно защото не гласувате. Така крадците, които не искате да изберете, ще откраднат и вашия глас. Едва ли ще намерим идеалният политик – умен, честен, красив, който денонощно да работи за нашето благо. Ние самите не притежаваме голяма част от добродетелите, които очакваме от нашите избраници.

Няма да гласувам! Това е моят наказателен вот!

Да, наистина. Само че наказвате себе си. Отвращението от политиката винаги е в полза на тези, които  сте решили да накажете. Те искат да бъдеш отвратен. Защото отвратените не пречат. Те се заравят  в своето омерзение и последното нещо, което може да им дойде на ум, е да променят статуквото. Чувствате се излъгани. Гласували сте много пъти , а около вас нещата не се променят. Решавате , че от вас не зависи нищо.  Всъщност най-сигурният начин да не промените нищо е да не гласувате.

От мен не зависи нищо!

Всъщност промяната зависи от всеки един от нас. Макар, че звучи като поредният предизборен слоган, това е точно така. Въпреки, че като общество сме търпеливи до смърт и революциите обикновено си ги внасяме /с малки изключения/, факт е, че  имаме достатъчно механизми, с които да защитаваме правата си. Ще припомня само как шепа хора спасиха парк Бунарджика, други пък попречиха Цар Симеоновата градина да се превърне в огромен изкоп,  Небет тепе сигурно също ще се размине със съдбата на втора Плиска. И това се случва,  защото все още има достатъчно хора, които смятат, че могат да се противопоставят на недомислиците на управниците.  

Клишето „Не ми пука“ е причината корумпираните и самозабравили се чиновници да се размножават. Липсата на активно гражданско общество, което да държи управниците  отговорни за всяко тяхно действие, доведе до ситуацията в момента. Затова запомнете какво ви обещаваха до вчера всички тези усмихнати и сресани хора от билбордовете  и не спирайте да питате кога ще го направят!

Така че, станете и идете да гласувате

Ако вече сте избрали вашият кандидат и имате причина да му вярвате – пуснете бюлетина за него. Ако смятате, че определена партия ще направи живота ви по-добър- й дайте своя глас. Ако смятате , че изборите са купени – развалете сметките на купувачите. Никоя партия не разполага с толкова пари, че да може да купи всички избиратели. Ако сте омерзени - пак гласувайте. Играйте нестандартно – опитайте  с вота си да разбиете съществуващия модел.

Не забравяйте, че днес ще е вторият национален референдум. Въпреки, че бе заметен под килима от всички участници в предизборната кампания /сетете се защо/, референдум ще има. Кажете вашето мнение дали да може занапред да се гласува по електронен път. Няма значение дали „за“ или „против“. Вие имате вашите аргументи.  Важно е хората, които ни управляват да свикнат да ни питат и да се съобразяват с нашата воля.

Не бива да пропускаме този шанс!

Ние от TrafficNews.bg ще гласуваме! Направете го и Вие!

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg