Сериозно количество дрога бе открита при спецакция на Криминална полиция в ТПО "Хеброс" в началото на януари.  52 грама амфетамин и 5,64 грама марихуана бяха иззети при проверка в килията на затворник. "Магазинът за дрога"е бил открит от полицейско куче, което надушило складираната дрога.

Като притежател на наркотиците е задържан 54- годишният Илхан Ариф от Столипиново. Мъжът излежава 5 - годишна присъда за контрабанда на цигари. Той бе арестуван преди 3 години като организатор на голям канал за цигари без бандерол. От половин година е в ТПО-то, където работи като озеленител. Тази длъжност очевидно е доста апетитна, защото преди време тя бе заемана от ВИП затворника Кирил Рашков. Близки до Илхан твърдят, че той също разполага със сериозен финансов ресурс и припомнят , че преди няколко години е вдигнал една от най- пищните сватби, които Столипиново помни. 

Затворникът очевидно разполага със сериозни връзки, защото според източници от килиите въпреки сериозното обвинение, Ариф отново е върнат в общежитието. Двойният стандарт обаче очевидно е подразнил други затворници, защото на редакционната поща на TNS.bg бе получено писмо със следния текст: 

Илхан Джевдет Ариф бе задържан през януари 2016 година при специализирана полицейска акция срещу наркоразпространието. У него са открити наркотици, приблизително около 80 грама, амфетамини, марихуана и др. При задържането в него е намерен и мобилен телефон, за който той  получи 14 денонощия карцер от администрацията на затвора. Вече е върнат от корпуса на затвора обратно в ЗО „Хеброс“ и два пъти излиза в редовен домашен отпуск след този случай.

Това е първата подобна практика с лишен от свобода, на когото е образувано досъдебно производство за наркотици. При всички аналогични случаи никога никой не е връщан обратно в ЗО „Хеброс“ и последвало вдигане на режима. Последния задържан с наркотици от ЗО „Смолян“ бе с далеч по- малко количество, около 5 грама, но бе върнат веднага в корпуса на затвора, като преди това излежа 14 денонощия карцер. Последва вдигане на режима и до момента е в затвора в Пловдив.

Случаят с Илхан Ариф  като нищо може да приключи  и срещу неизвестен извършител. Без отговор остават много въпроси:  как полицаите дойдоха точно при него, а не някъде другаде, каква сума пари беше намерена в него и кой е крайният получател на наркотиците.

Илхан Ариф винаги е парадирал, че си плаща за всички екстри в затвора. Явно думите му са верни , защото от 15 февруари 2016 година започна работа на външен НЕОХРАНЯЕМ обект. В същото време в ЗО „Хеброс“ има десетки затворници с далеч по- безобидни присъди, които чакат месеци да започнат работа.

В крайна сметка големият въпрос е  Кой е Илхан Джевдет Ариф и на кого си плаща за спокойствието в затвора!? 

TNS.bg потърси за коментар Окръжна прокуратура, която осъществява надзор над местата за лишаване от свобода. Ние им предоставихме писмото , а от ведомството заявиха, че започват проверка на случая. Очакваме резултатите!

TNS.bg