Може ли благородна кауза да прерасне в пиар акция, а събирането и даряването на козунаци и книги, да те изстреля към ... политиката? Тези въпроси поставиха читатели на Trafficnews.bg, а реакциите им бяха провокирани от нарастващата популярност на доброволческите кампании на сирака Кирил Балдев. Припомняме, че Балдев стартира серия инициативи, набирайки дарения за читалища и домове за възрастни хора. През последните няколко месеца името му нашумя чрез заглавията "Човекът с главно Ч", "Момчето, което помага" и "Благодетелят Балдев", тиражирани от самия него в онлайн пространството.

По-рано тази седмица Кирил даде пресконференция в града на тепетата. Повод бе предстоящата му поредна кампания "Козунак за всеки пенсионер", която ще се реализира преди Великден. Момчето смята да посети около 360 самотни пенсионера от 10 села в Пловдивско, Врачанско и Разградско. Досега е събрал около 150 козунака, а някои от тях ще бъдат раздадени през идната седмица. 

Междувременно мнозина започват да поставят под въпрос намеренията на младежа, както и начина на съхранение и разпределение на набраните продукти. Според информацията, Балдев бил засичан да продава книги в онлайн пространството, докато в същото време набирал такива за кампаниите си. Това, наред с публикации в стар блог на младежа, гласящи, че единствената цел на акциите му е да придобие известност, а четенето далеч не е от хобитата му, повдига въпроса дали всички събрани от него предмети и продукти отиват по предназначение. Съмнение буди и изказването на сирака пред медии, че е закупил 200 книжни издания за дома за възрастни хора "Свети Василий Велики" - Пловдив с личните си джобни, тъй като джобните, отпускани на децата, настанени в социални домове, възлизат на 33 лв. на месец.  

Източник: Dunavmost.bg

"Невъзможно е да закупиш стотици книги, а доходът ти да е 30 лв. на месец", смятат жители на Пазарджик. Те изпратиха и публикация на тийнейджъра в социалните мрежи, на която се вижда, че преди време, паралелно с акцията "Да спасим книга", той продавал хартиени издания "на промоция" в социалните мрежи, давайки личния си телефон за контакт.

 

Потърсен за коментар, Балдев обясни, че единствените му доходи идват от дома, в който е настанен. Книгите купувал онлайн от сайтове, чрез които се предлагат преоценени стоки. Въпросното дарение му струвало 70 лв. Най-ниската цена обаче, на която се предлагат преоценените книги, е 50 ст. Груби сметки сочат, че Балдев би могъл да закупи максимум 140 издания, разчитайки единствено на най-изгодните оферти. 

"Спестявам от джобните и приятели също ми помагат в кампаниите с храни и т.н.", пояснява младежът. 

 

 

Тийнейджърът категорично отрече и твърдението, че е продавал книгите, предназначени за кампаниите му.  "Работя с един писател, който продава книги. По този начин той реши да ми помогне - като разпространявам негови издания, а той ми дава процент. От дарените книги никъде нищо не съм продавал", обясни преди време той. 

"Много ми е чудно как ме обвиняват, че продавам дарени книги, като до този момент са дарени толкова много нови книги на читалищата. Ако продавах тях, щах да продам дори и тези, които издателствата са ми давали с цели кашони", допълва Балдев. 

При повторното ни запитване след скорошната прескоференция младежът разкри, че майка му също започнала да го подпомага финансово. Той поясни и как дава прозрачност на акциите си. 

„Публикувам информацията за събраните и дарени продукти в личната си страница, разчитам и на новинарските сайтове", обясни той. Кирил смятал да основе фондация, след като навърши 18 години. Тогава щял да създаде и уебстраница, но в момента нямал възможност, тъй като поддръжката на подобни сайтове била прекалено скъпа. 

От разговора ни с Балдев стана ясно, че понастоящем около 150- те козунака, които планира да раздаде на възрастни хора около Великден, се намират в дома на негов приятел от Пазарджик. Според плановете, в дома на приятеля му трябва да бъдат доставени още 50 козунака до понеделник, като част от тях ще бъдат раздадени още през идната седмица. Някои от кметовете на малки населени места осигурявали транспорт, с който тийнейджърът доставял даренията си. До други села той сам организирал превоза си.

Въпреки че държи хората да се включват в кампаниите с предмети и продукти, Бладев не отрича, че е приемал и парични дарения. Хора, пребиваващи в чужбина изпратили пари, защото разстоянието не им позволявало да дарят козунак. Попитан по какъв начин е получил паричните дарения, Балдев обясни, че това се случило само два пъти, при последната му акция. 

"Не искам пари. Искам всеки да купи козунак", лаконичен бе той. Младежът неколкократно изтъкна, че вече се радва на подкрепа от страна на обществени личности, депутати и политически партии. По всичко личи обаче, че имената на приятелите, партньорите и спонсорите му ще си останат в тайна. Попитан за конкретни примери, той обясни, че сред тях има и такива, които не желаят да бъдат назовавани. 

"Подкрепят ме пиар-специалистката Ива Якимова и певицата Рени", даде пример Балдев и поясни, че кметовете също заставали зад кампаниите му.

"Те много държат аз да бъда с тях, докато се раздават продуктите", допълва Балдев.

След по-малко от месец предстои младежът да навърши пълнолетие и да напусне Центъра за настаняване в село Звъничево. Той никога не е криел плановете си за бъдещето, многократно признавайки, че мечтае да стане депутат от ПП ГЕРБ. На пресконференцията в Пловдив, той разкри, че смята да се премести да живее в София, където ще отседне при свои роднини. След като завърши средното си образование, планира да запише политология или пиар, но се надява и да намери място в младежките редици на управляващата партия. Голямата му цел е кариера в политиката, но засега младежът се е насочил към временна работа като репортер.

Това няма да е първият опит на Балдев да влезе в професията. През годините той изявява многократно в онлайн пространството, използвайки трибуната на различни блогове, страници и сайтове. За кратък период младежът изразява остро политическите си възгледи в местна пазарджишка медия. В няколко публикации, поместени и на фейсбук страницата му, Балдев сипе критика срещу „опозицията”, ковейки „пирони в ковчега на БСП”. За да обоснове твърденията си, той изрежда събития от полическите и криминалните хроники. 

"Беше за кратко и всъщност бях на стаж. Казаха ми, че към момента нямат нужда от репортери," разказа Балдев. 

Остри реакции пробуди обаче изявление на Балдев, публикувано в сайт, представен за негов личен блог.

"Не чета книги и не ме интересуват възрастните хора. Искам само да стана известен и да бъда депутат от ГЕРБ", гласяла публикацията, подписана с името му. Изявлението, качено в сайта kirilblogspor.blogspot.com, бе почти мигновено изтрито, заедно с целия блог, след като той Балдев бе потърсен за коментар от наш репортер. Тогава той нито потвърди, нито отрече сайтът да се поддържа от него, но коментира, че в онлайн пространството витаят различни новини, свързани с името му – някои от които фалшиви. Той се закани, че ще следващата му кауза ще бъде свързана именно с борбата срещу публикациите, които не отговарят на истината.

"Това, че не чета книги, не знам защо го свързват с нещо... Не се познаваме с тези хора и не знам как те могат да ме познават достатъчно добре, за да знаят дали чета", заяви той. Младежът не отхвърли твърдението, че търси поле за изява, като изтъкна, че голямата му популярност в медийното пространство допринася за развитието на кампаниите му. 

В разговора ни преди дни попитахме Балдев за развитието на казуса. Той обясни, че се е свързал с „хората, които могат да изтрият тези публикации”, за да реши проблема с изявлението, което квалифицира като неотговарящо на истината. 

По време на пресконференцията Балдев изтъкна още, че се надява кампаниите му да прераснат в национални. Той допълни, че ги организира от сърце и гледа на добротата си като на късно открито призвание.

"Всеки се ражда с нещо различно, един пее, друг танцува. На мен това ми е мисията в живота - да помагам на хората", категоричен бе той пред медиите.

Независимо от намеренията на младежа, факт е, че приятелите, политиците, партиите, издателствата и организациите, за които Балдев твърди, че го подкрепят безкористно и без които не би могъл да осъществи акциите си, тънат в сянка. Разбира се, изисквания за прозрачност на подобни кампании не са регламентирани никъде. Именно прозрачността обаче оправдава доверието на хората, отделили от средствата си, за да подпомогнат нечия кауза.