Категорично отричам твърденията, че съм упражнявал натиск върху учители и административни служители. Това заяви пред TrafficNews.bg директорът на ОУ "Петър Берон" Стефан Кичуков. Повод да бъде потърсен за коментар бяха твърденията, изнесени по време на пресконференция, свикана тази сутрин от КТ "Подкрепа". Оттам обявиха, че са сезирали прокуратурата и МОН за това, че трима служители са били заставени да попълнят молби за напускане по взаимно съгласие. От синдиката обявиха също, че в момента в школото няма обособена учителска стая. Според тях няма и назначен служител, който да борави със Системата за финансово управление и контрол. Архивът в школото се пазел в мазето в изключително лоши условия, а помещението на бившия учителски кабинет било отдадено под наем на зъболекар. 

Тормоз в пловдивско училище! Директор принуждавал преподаватели да подадат молби за напускане

В разговора си с наш репортер Кичуков потвърди, че през изминалата година трима учители са напуснали колектива по взаимно съгласие. 

"Единият от тях бе навършил пенсионна възраст. Спрямо другите двама имаше сигнали от страна и на родители, и на учители, за несправяне с работата, както и постъпили сигнали в Етичната комисия, че някои от тях си позволяват по-свободно поведение във взаимоотношенията си с учениците. И двамата учители в разговори с мен са споделяли, че не се чувстват добре тук, така че сами си подадоха заявленията за напускане. Това са Стефан Пипков и Силвия Милчева", обясни той. Кичуков категорично отрече и твърденията на административния ръководител Стефка Джамбазова, която сподели пред журналисти, че е била държана час и половина в директорския кабинет, през което време от нея се изисквало да попълни молба за напускане по взаимно съгласие. Директорът Кичуков и зам.-директорката Дияна Пилева я последвали дори в медицинския кабинет, който тя пожелала да посети, тъй като вдигнала кръвно. Оттогава насам Джамбазова два пъти излизала в болничен, тъй като имала проблеми с кръвното. По време на пресконференцията тя заяви, че здравословното й състояние рязко се е влошило след разговора с ръководството на учебвното заведение.

"Не мога да си обясня защо нещата бяха представени така. След като встъпих в длъжност в края на 2018-а година, имахме проверка от Общината. В доклада бе констатирано, че има нарушения и от нейна страна, и от страна на счетоводителката в училището. През тази една година се подобри техният начин на работа. Водил съм разговори с г-жа Джамбазова по повод начина на водене на училищната документация, но въпреки това нарушенията продължиха, излизанията в болничен се увеличиха. Не приемам твърдението, че по моя вина здравословното й състояние се е влошило", категоричен бе Кичуков. 

По думите му учителите били оставени без учителска стая още преди години, като в момента се търси начин за обособяване на такава. "В годините назад предишното ръководство, заедно, предполагам, с част от учителите, е решило тя да бъде обособена като класна стая, предвид това че делегираният бюджет ни обвързва с определен брой ученици. След това на учителите е предоставено помещение от 18 квадратни метра, в което да се помещават. Сами разбирате – педагогическият персонал е над 40 човека, няма как това пространство да удовлетвори потребностите им. В момента има стая, в която учителите се събират и я използват като учителска. Стартирана е процедура за обособяване на много по-голямо помещение", увери той. Директорът допълни, че има назначен служител, който да отговаря за финансовия контрол и да управлява СФУК. До местенето на архива пък се стигнало след извършена инвентаризация. Преди това той се помещавал в три различни помещения. След цялостна проверка училището се освободило от 1 300 кг. хартия. По думите на Кичуков това били ненужни документи. Помещението, в което се съхранява училищният архив, отговаря на всички нормативни изисквания, увери той. 

Ръководителят на учебното заведение коментира и казуса с обособяването на зъболекарски кабинет на територията на школото. Той заяви, че процедурата по създаването на такъв е инициирана от общината и одобрена от Общински съвет. Целта била той да обслужва единствено учениците и учителите. В договора изрично били уредени и разходите за ток и вода, като на територията на кабинета били монтирани отделни електромер и водомер. 

Тази сутрин от КТ "Подкрепа" сигнализираха и за благотворителна инициатива, която се организирала на територията на школото през месец май миналата година. Тогава в стола на училището се продавали меденки, произведени от деца и родители. Целта била да се наберат средства за ремонт на тоалетните. 

"Това е абсолютно недопустимо, още повече, че се е извършило без знанието и съгласието на компетентните органи", коментира председателят на синдиката Цило Нейчев. Според Кичуков обаче инициативата е била посрещната радушно от всички. "Идеята бе на Обществения съвет, ние я подкрепихме. Не бих казал, че е липсвал контрол, защото там бяха и служители от стола, и родители", сподели той.

Припомняме, че на днешната пресконференция изненадващо се появиха и родители от Обществения съвет в училището. Пред журналисти те представиха две декларации, подкрепени с подписки, в подкрепа на директора - от родители и от учители. След брифинга бе прочетена и декларацията, разписана от колеги на Кичуков, въпреки че нито един учител от колектива не се яви, за да заяви позицията си. Според счетоводителката в школото г-жа Григорова върху учителите е упражняван натиск, за да положат подписите си. "Вчера ми се обадиха двама колеги. Казаха, че са били причаквани от персонала и помолени да подпишат един документ. Поискали да го прочетат, но не им била дадена такава възможност. След като отказали в следващото междучасие пак били причакани. И двамата бяха много стресирани и разтроени от случилото се", каза Григорова.

Майките, които дойдоха, за да подкрепят ръководителя обаче, бяха категорични, че обстановката в училището е спокойна и няма напрежение в колектива. 

"При предишната директорка обстановката бе неописуема, има безкрайно много жалби срещу нея. Децата са присъствали на нападения в коридора срещу учителите. Предполагаме, че хората, които насажда това напрежение, са от нейното обкръжение", заявиха те. И допълниха, че атмосферата се е променила коренно след като Стефан Кичуков встъпил в длъжност. 

"Това е причината за толкова яростната защита от наша страна. Относно на воденето на документация – няма как да вземем отношение. Но всеки, който е бил в училище и е общувал с деца и родители, знае, че това са абсолютно неоснователни нападки. Няма проблем, на който той да не е откликнал. Учителите работят добре, изглежда с изключение на двама. Там няма текучество, те са същите, които са били и при предишното ръководство. Ако е имало конфликт, той е бил провокиран от родителите, а не защото даден човек не е бил симпатичен на Кичуков", обясниха още майките.

Припомняме, че за случилото се в школото са подадени сигнали до Прокуратурата, РУО и МОН. Наш репортер се свърза с директорката на РУО Иванка Киркова, която потвърди, че в момента се извършва проверка на случая.