Трима служители са били принуждавани да попълнят молба за прекратяване на трудовия си договор по взаимно съгласие в пловдивското училище "Петър Берон". Това съобщиха на пресконференция от Конфедерация на труда "Подкрепа". От синдиката твърдят, че директорът на учебното заведение Стефан Кючуков е упражнявал натиск върху персонала и е предприел редица незаконни и неморални действия, с което е създал напрежение в колектива.

На брифинга присъстваха и трима от служителите в школото. Един от тях е Стефан Пипков, който работил по заместване като учител по география. Един ден директорът го привикал, връчил му е бял лист и му казал да попълни молба за напускане. Пипков отказал, след което Кючуков започнал да го причаква в междучасията. "Каза ми, че няма да си намеря нова работа ако не напусна доброволно. Каза: Знаеш как стават нещата, ще ми се обадят на мене, където и да подадеш документи. На мен ми оставаха два месеца до завръщане на титуляра и затова си написах моблата. Не съобразих, че по този начин мога да получа обезщетение от Бюрото по труда само за 4 месеца, а ако ме беше уволнил, те щяха да бъдат 10", разказа Пипков. От КТ "Подкрепа" изктъкнаха, че по този начин грубо е потъпкано трудовото законодателство. Ако имаше сигнал срещу него, ако е извършил нарушение, разбира се, че дикеторът има право да го накаже, да го предупреди или да го уволни. Начинът, по който са се случили нещата, обаче, нарушават неговите права, каза председателят на организацията Цило Нейчев.

Подобен е бил случаят и със Силвия Милчева, учител по математика, която обаче не поддала на натиска. Днес тя не присъства на пресконференцията, тъй като има часове. Пред журналисти застана Стефка Джамбазова, която е административен служител в школото. Тя разказа, че на 8 януари била привикана в дирекцията, поради това, че е допуснала техническа грешка в един от документите. След като поправила грешката Кючуков й върнал документа още няколо пъти за същата неизправност. "След това изкара един бял лист и каза: "Попълвай си молбата, повече с теб няма да работя". Никога не съм имала предупреждения, забележки и каквито и да било нарушения. Работя в тази сфера вече 20 години, била съм служител на ОУ "Петър Берон" при двама други директори. Никой от тях не се е оплакал, не съм имала забележки," разказа през сълзи Джамбазова.

Разговорът с директора продължил час и половина, като тя на няколко пъти пожелала да си тръгне. Според информацията обаче е бил отнет телефонът й, за да няма възможност за реакция. По време на срещата Стефка Джамбазова вдигнала кръвно и пожелала да посети медицинския кабинет в училището. "През цялото време бях следвана от директора и зам.-директорката, които дори влязоха с мен при сестрата. Молих им се да напуснат кабинета, поне докато ме прегледат," каза Джамбазова.

След като я оставили насаме с персонала, тя засякла своя колежка, от която потърсила съдействие. Учителката веднага се обадила на съпруга й и уведолима синдиката, откъдето изпратили представител. По време на разговора Кючуков й обещал, че ще се извини на колежката си и няма да я освобождава. Джамбазова обаче твърди, че натискът върху нея продължава и до ден днешен. В момента тя е в болничен. 

От КТ "Подкрепа" са подали сигнал до Прокуратурата, от където са образували предварителна проверка. Това обаче съвсем не е единственото нарушение, за което са сезирани органите на реда. Според председателя на организацията Цило Нейчев през месец май миналата година учителската стая била затворена. Така до ден днешен преподавателите нямат място, в което да оставят багажа си и да се подготвят за часовете. Архивът бил преместен в мазето без да се упражнява някакъв надзор върху документите в него.

Междувременно бил сключен договор за отдаване под наем на помещението, в което се намира учителстаката стая. Според документите, които бяха показани на днешната пресконференция, то трябвало да бъде преустроено в зъболекарски кабинет. Въпреки, че договорът вече е в сила, такъв кабинет към този момент не съществува. Наемът е в размер 129 лв. "Проведохме среща с шефката на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова и директора, по време на която поставих пред него въпросите: къде и кога ще бъде обособена учителска стая, която е абсолютно задължителна и как зъболекарят ще упражнява дейността си в училище, защо е необходимо това, след като ДКЦ се намира на 20 метра от училището и там има обособени такива кабинети", каза Нейчев. Той твърди, че не е получил адекватен отговор на нито един от въпросите. Намерението на директора било учителската стая да бъде преместена в мазето, където е архивът. "Ако попитате който и да било учител той ще ви каже, че това мазе е пушилнята, където преди години учителите се криели от учениците, за да пушат. Можете да си представите за какви условия става въпрос", коментира още Нейчев. Според него в договора не било уредено и как ще се плащат сметките за ток и вода. На поставения въпрос Кичуков отговорил, че те са включени в наема.

На срещата присъстваше и счетоводителката Светослава Григорова, която потвърди и че се допускат съществени нарушения по отношение на управление на бюджета в училището. Едно от тях е, че до ден днешен няма назначено лице, което да обработва документацията по системата за финансово управление и контрол (СФУК) на Община Пловдив. Плащания обаче все пак са правили. Към момента все още няма щатно разписание за тази година.

На пресконференцията изненадващо дойдоха и родители от обществения съвет. Те заявиха своята подкрепа към Кючуков и споделиха, че двамата учители, които са били заставени да попълнят молба са били некомпетентни да преподават на децата. "Г-жа Милчева не можеше да реши задача за трети клас", намеси се в брифинга една от майките. Още преди началото на срещата с журналисти те поискаха да бъдат запознати с документацията и с подадените сигнали. От КТ "Подкрепа" обясниха, че всички документи могат да бъдат поискани от училищното ръководство.

Родителите казаха също, че учителска стая няма още от години, от времето на предишните директори като помещението било необходимо за класна стая. Пред журналисти майките заявиха, че действията на директора били предприети, след като родители се оплакали от двамата учители.

От обществения съвет представиха и две подписки от родителите и от учителите в школото в подкрепа на своя писмена декларация, с която защитават директора си. Според г-жа Григорова обаче върху учителите е упражняван натиск, за да положат подписите си. "Вчера ми се обадиха двама колеги. Казаха, че са били причаквани от персонала и помолени да подпишат един документ. Поискали да го прочетат, но не им била дадена такава възможност. След като отказали в следващото междучасие пак били причакани. И двамата бяха много стресирани и разтроени от случилото се", каза Григорова.

От Синдиката са подали жалба и до министъра на образованието Красимир Вълчев с искане директорът Стефан Кючуков да бъде незабавно отстранен от поста си.

Наш репортер се свърза за коментар и с директора на школото Стефан Кичуков. Той категорично отрече твърденията на учителите и представителите на синдиката. Какво сподели Кичуков пред медията ни - четете в линка:

Директорът на ОУ "Петър Берон": Не съм упражнявал натиск! Учителите сами пожелаха да напуснатМайки дойдоха на тазсутрешната пресконференция, за да заявят подкрепата си към Стефан Кичуков