Шефът на майонеза "Краси" Димитър Консулов се оказа сред българите, чиито имена се появиха в скандалните Панамски документи. Пълните списъци бяха качени в интернет, след като Международният консорциум на разследващите журналисти и германският вестник „Зюддойче цайтунг” решиха на 9 май да дадат пълен достъп до близо 200 000 документа, в които има данни за фирми и частни лица с офшорни сметки.

От консорциума изрично уточняват, че в пуснатата в Интернет база данни има напълно законни потребители на офшорни компании и тръстове. Освен това отбелязват, че ICIJ в никакъв случай не внушава, че някой е нарушил закона или е действал в противоречие с правилата.

Името на Консулов е посочено като собственик на дялове (shareholder) в компанията "DK Holding Ltd.". Тя е с посочен адрес в Кипър. Самата сметка е на Бахамите.

Бизнесменът прие поканата на TrafficNews.bg да коментира присъствието си в Панамските досиета и отношението си към  световния скандал, избухнал след като бяха разсекретени десетки документи на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", занимаваща се с откриване на сметки на клиенти в офшорни зони.

  

-       Г-н Консулов, какво е отношението ви към  Панамагейт, след като се оказа, че фигурирате в тях?

-      Отношението ми към т.нар. Панамаейт е като към всяко беззаконие, без значение дали то е извършено в България или в чужбина. На практика какво се случва – откраднати са голямо количество документи и те започват да се публикуват. Т. е тези досиета са предмет на престъпление. В случая няма значение с каква цел е направено това – дали се касае за някакъв мащабен международен заговор или за разчистване на сметки. Ще ви дам прост пример – убиват младо момче. Родителите му вместо да чакат правосъдие, ликвидират убиеца. Те имат ли право да наказват? Както знаете пътят към ада е постлан с добри намерения.

Ако се придържаме към другата максима, че целта оправдава средствата и организацията от журналисти иска да разкрие престъпления извършени от политици или висши държавни служители, то тогава е редно да попитаме, защо след като са събрали доказателства за нечии нарушения, те не са ги предали на компетентните органи? В крайна сметка медиите не могат да играят ролята на съдии. Магистратите, които раздават присъди работят по определени закони и това е правосъдие. Иначе би трябвало да се върнем във времената, когато са горели вещици или са се разправяли с богомилите.

Болно и отвратително ми е, че много хора не разбират какво всъщност се случва, а общественото мнение се манипулира.

-       Какво имате предвид?

-       Притежанието на офшорна фирма и на банкова сметка НЕ Е  престъпление само по себе си. Да, една фирма би могла да бъде използвана за незаконна дейност. Но ножът също може да бъде използван за убийство, а затворниците бягат от затвора с въжета от чаршафи. Това означава ли , че трябва да бъдат забранени ножовете и чаршафите?!

Основното обаче е, че мнозина не правят никаква разлика между офшорна фирма и банкова сметка. Там където се извършва регистрацията на офшорните фирми, в съответните зони, пари няма. През офшорните фирми не се движат никакви суми. Това е един вид Агенция по вписване. Такова животно „офшорна сметка“ няма. Сметките са в банките. Там всяко физическо или юридическо лице може да си открие сметка. И съответно тази сметка трябва да бъде декларирана през законодателството в съответната страна. Същото е и с недвижимите имоти.

   -       Вие декларирали ли сте вашата офшорна компания?

 -       Да, веднага след създаването й, аз съм я декларирал пред данъчните служби в България. И всяка година аз я включвам в данъчната си декларация. Тази година също съм го направил. Регистрирана е на Бахамските острови.  Смятам, че моята офшорна фирма е най- официалната на света, защото тя е регистрирана на адреса, на който се намира и фабриката ми за майонеза в Пловдив. Утре фирмата навършва 5 години и аз съм горд с това.

 -       Всъщност каква е дейността й? С каква цел сте я регистрирали?

 -       Имам причина да основа тази компания, но също така имам пълното право да не споделя каква е тя. Само ще ви кажа, че офшорната фирма няма и никога не е имала банкова сметка.

 -       Редно ли е според вас, офшорни фирми да участват в държавни поръчки?

 -      По този начин, по който в момента е направен закона категорично не. Истината е , че капанът е заложен точно там. Според член 6 ал. 2 от Закона за мерките срещу пране на пари е задължително банките или съответните финансови институции да идентифицират действителния собственик на съответната офшорна фирма. „Кучето обаче е заровено“ в Правилника по прилагането на Закона, който описва кой може да бъде ДЕЙСТВИТЕЛЕН собственик.

А това са физическо лице, което контролира 25 на сто или повече от имуществото,  лица на които е доверено управлението или пълномощници на собственика.  Т.е, ако платиш 50 евро и упълномощиш някой, той вече влиза в категорията „ действителен собственик“ и следите към истинския се прекъсват.

Затова не е редно офшорните фирми да участват в конкурси, където се разпределят парите на данъкоплатците. Иначе самите офшорни компании улесняват бизнеса, в зоните има огромни данъчни облекчения и пр.

 -       Панамските досиета разкриха, че доста политици са се облагодетелствали незаконно. Министри и дори премиер бяха принудени да подадат оставки. Кое надделява - ползите или вредите от оповестяването на офшорките?

 -       Не мисля, че има някакви ползи – на мястото на тези политици, ще дойдат други. Може би също с офшорни сметки.  Лошото е, че се настройват хората. Аз лично изпитвам огромно недоволство към журналистите, които нямат понятие от закони и си позволяват да манипулират читателите. Това е като някакъв съвременен Ку Клус Клан. Аз, разбира се, не се притеснявам, защото не съм нарушил нито един закон.  Но тенденцията като цяло е негативна.

 Парашкева Иванова, TrafficNews.bg