11- годишно дете е ударено от джип "Мерцедес" в сряда преди обед в първомайския квартал "Дебър". Зад волана на автомобила е пловдивския бизнесмен Димитър Харбалиев. Той е категоричен, че момиченцето, което е от ромски произход, само се е хвърлило срещу джипа, а в ромската махала на Първомай действа добре отработена схема за изнудване на шофьори и източване на застрахователните компании. 

- Какво се случи в сряда в Първомай?

- Трябваше да пътувам за Бургас и минах през Първомай да взема един приятел. Потеглихме към  магистралата, минавайки през квартал "Дебър". Карах много бавно, тъй като не познавам пътя и внимавах да не изпусна отбивката за магистралата. Точно преди кръстовището едно дете се хвърли буквално като камикадзе върху колата. Исках да го избегна, но не успях. Кракът му е попаднал под гумата. 

- Вие как реагирахте?

- Спрях веднага и вдигнах детето, за да го карам в болницата. В същото време обаче група цигани се насочиха към мен, грабнаха детето от ръцете ми и го качиха в една кола, която чакаше в наблизо. Аз потеглих след тях към болницата в Първомай. Много се притеснявах дали момиченцето не е тежко ранено. Оказа се, че е с травма на пръста на крака. 

- Как се държаха самите роми? Обикновено се нахвърлят върху водача, понякога се стига до саморазправа. 

- Нищо, нито дума не ми казаха. Просто бяха подготвени. В колата имаше шофьор, който чакаше. 

- Обадихте ли се на 112, за да съобщите за катастрофата?

- Това е грешката ми, че не се обадих на 112. Но тогава мислех повече за детето, отколкото за самото произшествие. То плачеше, беше ужас. В последствие от полицията ми звъннаха и отидохме в полицията да дадем обяснения. Но всичко е записано на охранителните камери. 

- Напускали сте местопроизшествието?

- След като ми казаха, че детето е добре и ще го карат в Пловдив, ние тръгнахме към Бургас. Бяхме вече на пътя за морето, когато ни върнаха, за да дадем обяснения.

- Какво разбрахте от полицаите за сценария с децата- камикадзета? 

- Схемата им била позната. Възрастните роми учели децата си да се хвърлят срещу коли, а след това изнудвали шофьорите и съдели застрахователните компании.  Печелели много добре от тези схеми. Казаха ми, че тази травма на детото например се води средна телесна повреда и застрахователят плаща около 50 000 лева обезщетение. 

- Съпругата ви е сигнализирала социалните служби. Защо?

- Трябва да се вземат някакви мерки и тези деца не бива да се оставят в тези семейства. Какво щеше да стане с момиченцето, ако бях карал с по-голяма скорост? Кой е застрахован в такава ситуация? Така може да загине дете. Не мога да си обясня как органите са наясно , че действат подобни схеми и никой не взема никакви мерки. Това е недопустимо! В каква държава живеем?