Не, нямам предвид Бойко Борисов и неговата първа професия.  Не говоря и за пожарникарите – момчетата, които никога не закъсняват и винаги са на първа линия на горещите точки. Думата ми е за чиновниците – общински и държавни. Тези, които се държат като пожарна команда и реагират едва когато огънят вече е лумнал. Вчера от фасадата на стара сграда в центъра на Пловдив се отрони тухла, която падна върху количка и удари бебето в нея. Цяло чудо е, че малката се размина без сериозни травми. И, разбира се, „пожарната команда“ се задейства. За по-малко от два часа руината бе обградена с гофрирана ламарина и движението около нея - ограничено. Разрешението за ремонт, което се чакало 2 месеца от район „Централен“, на пожар бе разписано.  

Както обикновено става, подобни злощастни инциденти се оказват върхът на айсберга от бумащина, безхаберие, а в много случаи и корупция. Собственикът на сградата, бизнесменът Величко Яков,  разказа как в продължение на 2 години се лута в лабиринта на бюрокрацията и събира необходимата документация, за да започне реконструкцията на старото здание. Предприемачът не се крие, застава с лице пред камерите и казва, че се чувства виновен. За разлика от безименните чиновници от кметство, община, Национален институт по паметници на културата, които си прехвърлят топката, без да си дават много зор. Въпросният бизнесмен е собственик и на друга стара сграда в съседство (бившето Второ районно), която е реставрирана прекрасно и вече фунционира. Строителните дейности са продължили година и половина, но няколко години преди това той е минал отново през цялата бюрократична машина.  

По същия начин се разви и казусът със съборения Тютюнев склад на ул. „Одрин“. След няколко години мишкуване и тайнствени спогодби между собственици и чиновници, криене и фалшификации, една слънчева неделна сутрин огромен багер захапа красивата сграда. Заради избухналия скандал обаче „пожарната“ отново се активизира и спря събарянето. Прекалено късно, вероятно.

Примерите за подобни „пожарникарски“ решения са ежедневие. Мутри пребиват човек на пътя – следват хайки по дискотеките. Момче намушква съученик с нож, започват проверки по оръжейните магазини. Младеж умира при сбиване на улицата във Враца – заминава цяла кохорта прокурори от София да разследва случая. Хора на Кирил Рашков прегазват момче  на пътя в Катуница, избухват масови безредици и изведнъж „алилуя“ – оказва се, че Царят е гол. Не само е гол, но и не си плаща данъците и всичките му къщи са незаконни.  

И така пожарът е загасен. Поне временно. Преди това обаче някой е пострадал, друг е мъртъв, разбит е животът на много хора. „Пожарникарите“ с бели якички са свършили работа и след това „ДИМ ДА ГИ НЯМА“. До следващия пожар!

Парашкева Иванова, TNS.bg