Близо половината от населението на Земята е поставено под карантина заради коронавируса, изчисляват от агенция „Франс прес“. Стриктните мерки засягат 3,380 милиарда души в 80 държави по света.

Броят на заразените по света с коронавирус расте лавинообразно. До сряда се очаква да надхвърли един милион. Към този момент заразените по света надвишават 750 хиляди, а жертвите са над 36 хиляди.

Епицентър на заразата вече са Съединените щати с над 164 хиляди заразени. Жертвите са над 3000. Кривата на пандемията лети стремглаво нагоре.

Според отговарящата за битката с коронавируса д-р Дебора Бриск, ако американците правят всичко, което изискват властите от тях – висока хигиена, социална дистанция и т.н., жертвите ще са между 100 000 и 200 000. Без мерки скокът би бил десетократен – 2-2,2 млн. души могат да умрат от COVID-19.

Ню Йорк продължава да е център на заразата, там са близо половината от починалите. В спешно отделение в града работи българският лекар д-р Александър Ладев. Като отбелязва, че в неговата болница положението тепърва започва да се влошава, медикът е категоричен, че цялостното положение е изключително тежко.

„Има хора на 20-30 години, които умират в Ню Йорк ежедневно. Не съм очаквал до такава степен да се разпространи и толкова млади хора, които иначе са здрави, да умират (…) Възпалителният процес, който вирусът предизвиква, е много опасен и разрушава белите дробове – независимо от възрастта на пациента“, коментира той пред bTV.

Няма достатъчно апарати за изкуствено дишане: „Трябва да взимаме решения кои хора да оживяват и кои – не“.

Има недостиг и на маски, предпазни очила, защитни престилки и т.н. В резултат много лекари и медицински сестри се разболяват. Има и жертви.

Администрацията на президента Доналд Тръмп е подписала договор с голяма фармацевтична компания и производството на ваксина срещу коронавируса ще започне още преди началото на тестовете ѝ през септември. Ако те са с добър резултат, спешните пациенти ще имат достъп до ваксината в началото на 2021 г.