Една от големите компании в Пловдив "Кепитъл Холдинг Груп" излезе с отворено писмо до медиите, след като името й бе замесено в скандал с новия им проект на улица „Цанко Дюстабанов”. Изпълнителният директор на компанията инж. Веселин Чипев заяви, че всичко по проекта за „Роял Хотел & Тауър” е изрядно и прозрачно. Осен че покупко-продажбата на имота е станала по най-прозрачния начин – чрез търг с явно наддаване, всяка част от проекта е била съгласувана няколко пъти с Министерството на културата и Община Пловдив.

Кепитъл Холдинг Груп: Хотелът не е на територията на Тютюневия град, имаме разрешение от НИНКНОт дружеството твърдят, че инвестиционните им намерения се саботират с неверни факти

TrafficNews.bg се свърза с проектанта на сградата арх. Петко Костадинов, за да разкаже повече за проекта и всички процедури, които са изминати дотук от компанията.

Архитект Костадинов прави първото частно бюро в Пловдив – „Арко“. През 1999-2002 г. е хоноруван преподавател в Академията по изкуствата в Пловдив. В периода 2003-2004 г. работи в проектантска фирма „Артек“ в Дубай – Обединени арабски емирства, а от 2004 до 2008 г. е управител на пловдивския филиал на „Артек“. От 1992 г. в два поредни мандата председателства пловдивското дружество на САБ. Понастоящем е председател на Регионалната колегия на Кaмарата на архитектите в България – Пловдив и ръководи Комисията за вътрешна нормативна уредба към Националната камара.

- Арх. Костадинов, вие сте проектант на „Роял Хотел & Тауър”. През последните седмици името на новия проект на „Кепитъл Холдинг Груп” бе споменато в пловдивско издание, в което се твърди, че има редица нарушения. Да започнем оттам –  попада ли бъдещият хотел в Тютюневия град?

- Имотът категорично не попада в Тютюневия град! Това се вижда от картата на Старинна градска част, както и от текстове от Министерството на културата. От всички документи, които са подписани от министъра на културата, ясно се отрежда, че УПИ-то, в което попада парцелът на улица „Цанко Дюстабанов” 61, няма обекти със статут на недвижими културни ценности.

Тъй като парцелът попада в контактна зона, която е наречена „Охранителна зона”, ние сме длъжни да минем през съгласуване с Министерството на културата, като този проект досега е минал през три съгласувателни процедури.

Първият път за технико-икономическото задание за промяна на подробния устройствен план на терена, втори път за самия ПУП, а през третата процедура е внесен самият проект за разглеждане от Министерството на културата.

Съгласно закона е направен отделен ПУП, който е минал през Експертен съвет още във фаза допускане, след това заданието е минало през Министерството на културата, направен е самият проект, втори път е внесен там, а след това е върнат одобрен. След всички процедури в Министерството на културата и Община Пловдив е изкарана виза-скица за проектиране.

- Какви са градоустройствените показатели на терена?  

- Аз и моят колектив не сме автори на самото градоустройствено решение. Това, което направихме, е едно детайлно обследване на бъдещата сграда върху силуета на града, който е много важен, визирам тепетата. Точките, на които направихме заснемането, са 6 – от западната страна откъм бул. „Христо Ботев”, от район „Южен” и още четири други точки, за да обхванем изцяло бъдещата сграда от всички страни.

Върху шестте визуализации наложихме силуета на сградата, за да видим дали той би повлиял на типичния пловдивски изглед.След това внесохме изследването, като от Министерството на културата и Община Пловдив излязоха с положителни становища

- По какъв начин високата сграда ще кореспондира с тютюневите складове в близост?

- Категорични сме, че най-добрият начин да се подчертае уникалността на един групов паметник на културата, какъвто е Тютюневият град и съседната сграда „Кепитъл Сити Център”, който е един брилянтно възстановен склад, е да създадем един неутрален обем, който да отрази съществуващите постройки като огледало, а в същото време да не ги конкурира.

Вторият принцип, на който е подчинена идеята, е, че ние създаваме една рамка на Тютюневия град. Самата рамка на груповия паметник е тежка, монументална – една маслена картина не може да я поставите в нежна рамка. Така е и с този квартал - трябва да бъде подчертан с една сериозна архитектура.

По отношение на мащаба на сградата, това е допустимо за района. Освен това бул. „Христо Ботев” се очертава като място с редица делови и бизнес центрове, свързани чрез гаровия площад. Ще дам за пример предгаровия площад на Виена – там се извършва огромно по обем строителство, а се намира съвсем близо дворец Белведере. Новата архитектура там по никакъв начин не доминира над самия дворец.

Понеже се появиха някакви намеци, че сградата не отговаря на характера на Тютюневия град, аз би попитал какъв е неговият характер?

Тютюневият град е една зона с много изчистени и тежки сгради и ако трябва да търсим хармония чрез баланса, ние бихме рискували да направим някаква кичозна сграда - например хотела от западната част на Централна гара. Той е направен в духа на епохата, когато е строена самата сграда, и не се вписва в обкръжаващата го среда.

Ние сме заложили на другия принцип в хармонията – на контраста. Искаме да направим една абсолютно изчистена сграда, която не конкурира Тютюневия град и не отразява тази старинна част.

- Разкажете малко повече за проекта, какво включва той и какви са показателите му?

- Всички градоустройствени показатели са съгласувани със Закона за устройство на територията и Общия устройствен план. За нашия терен коефициентът за интензивност на застрояване е 4,10, а в проекта коефициентът е 3,23. Допустимата плътност на застрояване е 40%, а сме предвидили 32,40%. Озеленяването трябва  да е  20%, ние сме предвидили 25%. В това число не влиза другото озеленяване, като на всяка една от терасите ще има средновисока растителност, като тази по Главната улица – дървета в кашпи.

Много важен показател е този за паркирането. Проектът покрива 240% от нормативите за висока категория на хотел, като подземният паркинг е на 100% от територията на сградата.

Реално, ние като проектанти сме „ощетили” инвеститора с 20% от възможните показатели, а знаете, че всеки инвеститор в скъп имот би търсил най-рационалното уплътняване. С други думи сме намалили РЗП-то с 3000 кв.м, за да може сградата да бъде изпълнена по най-добрия начин.

- Малко повече за помещенията в „Роял Хотел & Тауър”?

- Ще има около 100 помещения за настаняване, СПА и фитнес център, отделен от ПУЛС, който се намира в съседство. Ще разполага с плувен басейн, панорамен ресторант на 14-ия етаж, който ще може да бъде ползван от всички пловдивчани и гости на града.  Заседателни зала за 400 души, които могат да се обединяват и разделят. Също така ще има и други типични характеристики на един хотел от най-високо ниво –  лоби бар, търговски площи и други.

Това, което се отличава най-много, е може би президентският апартамент, без аналог в цяла България. Той ще е на площ от 500 кв.м със собствен асансьор и паркоместа. В него може да дойде всеки един държавен глава, като ще отговаря на всички условия по протокол и мерки за сигурност.

Мога да обобщя за сградата, че това  ще е най-висок клас строителството.  В него ще се вложат последни поколения материали.  Ние сме направили инсталациите по всички стандарти на големите хотелски вериги. Повече от ясно е, че всичко ще бъде много луксозно откъм обзавеждане и изпълнение.

- Според вас използва ли се една от чувствителните теми на пловдивската общественост като Тютюневия град, за да се извлекат определени ползи, визирам конкретния случай?

- Естествено, че в предизборна ситуация на политическо ниво се търсят някакви дивиденти, като се атакува действащият кмет. Това е нещо напълно очаквано, но лошото е, че се засяга името и авторитета на един инвеститор, който наистина прави много за града.

Той има още пет сгради, които са уникални за Пловдив и обогатяват сградната инфраструктура на града. Това е печалното, че тези политически страсти се отразяват на хора, на които не бива да бъде подронен авторитетът. Знаете, навсякъде могат да се похарчат и инвестират пари, а хора като инвеститора биха били добри дошли навсякъде. За това тези хора не бива да се гонят с подобен тип действия.

Истината е, че  същите проблеми имат всички инвеститори в Тютюневия град. Това е заради специфичните правила на зоната там, като аз съм бил на срещи с кмета, на които той се е опитвал да убеди български и чужди инвеститори да запазят търпение и да не продават имотите си. Например имаше една група италиански инвеститори, които бяха готови да вложат десетки милиони.

- Какво трябва да се направи с Тютюневия град?

- Ако нещата се забавят, това състояние на зоната ще остане така още 20 години, а след това нещата ще се оправят в най-добрия случай с малко средства и няма да се постигне никакъв ефект.

Това е един квартал, който е между централна градска част и предгаровия площад – най-скъпата  бизнес зона на Пловдив. Там може да се развият сгради от жилищен характер, офиси, бизнес центрове, а дори и производствени сгради. Това е изключително ценен район. За съжаление, всички процедури там са много тромави, а редица хора се отказват да инвестират.

Аз не споделям концепцията за този бъдещ Тютюнев град, която доминира в момента в обществеността. Мисля, че в Тютюневия град има 10 уникални сгради, които са индивидуални  паметници на културата – те трябва да се запазят.  Всички други сгради би трябвало да имат свободата да бъдат променяни – собствениците да надстрояват и променят фасадата, тъй като градът в момента е сив, тревожен. Вижте, 99% от търговските обекти там са във фалит.

Ще цитирам един колега – Иван Делчев. Той каза, че като бяхме малки, ние играехме в този град, а когато се свечереше, ние бягахме, защото се страхувахме.

В момента там няма хора, той не е жив. Кварталът има някаква тайна, която трябва да разгадаем, за да го върнем към живота.