240 на 163 гласа. Това е резултатът от гласуването, проведено вчера в Адвокатска колегия Пловдив. Адвокат Стефан Левашки получи убедителна подкрепа от колегите си срещу опонента си адвокат Емилия Недева. Ако при гласуването през февруари разликата между двамата бе само 12 гласа, то сега, при "поправителния" вот, след обжалването преднината му се е увеличила значително. Общият броя на гласувалите е 412 души. Има и недействителни бюлетини. 

Избори ще има и следващата седмица, тъй като кандидатите за членове на Адвокатския съвет, Контролния съвет и Дисциплинарния съд отиват на балотаж. Ще има ли ново ръководство колегията още не се знае, тъй като ако и след балотажа има ново обжалване, процедурата отново ще се проточи. 

TrafficNews.bg потърси адвокат Стефан Левашки за коментар след вота. 

- Здравейте г-н Левашки и честито? Как минаха изборите вчера?

- Благодаря! Вчера организацията беше значително по-добра от предишното гласуване и всичко стана доста по-бързо. За съжаление обаче доста колеги бяха върнати, тъй като не успели да си платят членския внос през май. От колегията поне трябваше да пуснат предварително списък на хората, които нямат право да гласуват, за да не се разкарват по жегите. Все пак има и колеги от други населени места. 

- Разбрах за 400 души, които не са успели да платят вноската си? Това не е ли много голяма цифра?

- През месец май имаше много почивни дни. Освен това в колегията имаше някакъв проблем със софтуера. Служителка от нашия офис няколко пъти ходи до там, за да може да плати таксата. Други колеги обаче явно не са имали такава възможност. А ако си платил със закъснение, да речем на 2 или 3 юни, пак си неизряден и не можеш да гласуваш. Това е много странна постановка в Закона за адвокатурата. И според мен не е нормално юристи с 20-30 годишен стаж, да не могат да гласуват, защото са закъснели с няколко дни да платят членския си внос. Дори бившият председател на колегията Владимир Дончев не бе допуснат до изборите, въпреки че той е един е един от най - стриктните колеги. Мисля, че при положение, че проблемът е в софтуера , можеше да се направи някакъв компромис и да бъде удължен периода за плащане. да не говорим, че вноската се плаща само в касата на колегията, а не може по банка или по друг начин.

- Очаквате ли ново обжалване на изборите?

 - Не знам. Нищо не мога да прогнозирам. За съжаление в София влязоха в подобна спирала и повече от половин година новото ръководство не може да стъпи в длъжност. Затова настоявам за извънредно общо събрание, което да промени някои от правилата. 

- Досега не е имало подобно протакане. На какво се дължи това?

- Изборите в Пловдив винаги са били скучни и монотонни. Понякога е имало дори само един кандидат за председателското място. Сега обаче моята поява странно разбуни духовете. Някои колеги дори спряха да ми говорят.  Не съм обиден на никого, не съм казал лоша дума за никого. Смятам че имам потенциал да направя промени, имам програма и ако бъда подкрепен от новия Адвокатски съвет, ще я изпълня. Не мога да разбера каква е причината за тази съпротива. Има колеги, които от години са управляващите органи и само се местят от един в друг, когато им свърши мандата. А в гилдията има много млади и образувани адвокати, които могат да бъдат полезни. Изборите показват, че под повърхността в гилдията има натрупани много проблеми и напрежение. Време е те да бъдат решени!

TrafficNews.bg