В близките дни се очаква обявяването на обществената поръчка за машинното гласуване. Това каза пред " Фокус" говорителят на Централна избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

"От началото на мандата си Централната избирателна комисия (ЦИК) работи пълноценно. През това време бяха приети доста решения, които са от организационен и принципен характер във връзка с провеждането на изборите", обясни той. Александър Андреев, уточни, че свиканата днес пресконференция е имала за цел да осигури максимална публичност за дейността на Комисията, защото все пак изборите са въпрос от национално значение.

На въпрос дали машинното гласуване остава под въпрос за предстоящите европейски избори, той отговори: "Не, не бих казал, че то остава под въпрос. В рамките на компетентността на Централната избирателна комисия, разбира се, имаше въпроси, които трябваше да бъдат изчистени, защото при назначаване на новия състав на ЦИК, нямаше приета техническа спецификация към машините, което наложи от изработените работни документи да бъде направена техническата спецификация и да бъде приета към апаратната и техническата част на машините със съответните изисквания", посочи още той.

"В момента се подготвя обществената поръчка, която да бъде обявена, за да може да тръгне процедурата по избор на изпълнител. В момента това е една от точките в продължаващото в днешния ден заседание на ЦИК. Аз се надявам, че в рамките на днешния ден или най-късно утре ще бъдат одобрени документите, за да може да стартира процедурата. В близките дни би трябвало вече да се очаква приемането на цялата документация и обявяването на обществената поръчка", допълни Андреев.

Малко по-рано днес председателят на ЦИК Стефка Стоева заяви, че машинното гласуване на евроизборите е под въпрос. Въпреки, че се очаква обществената поръчка за доставка на машините да се обяви следващата седмица, от комисията се оплакаха, че няма институция, която да сертифицира машините за изборите, предава БНР.

"Нашата цел е да има машини и ще направим всичко, което от комисията зависи. И вярваме, че ще има", увери тя.

Радев иска от ЦИК: Прозрачни избори и правила за машинно гласуванеСпоред президента голям е проблемът с броя на недействителните гласове