Президентът Румен Радев поиска от ЦИК гаранция, че изборите ще бъдат честни и прозрачни.

Държавният глава настоя да има пълна яснота за начина, по който ще бъдат определени секциите, в които ще има машинно гласуване и как точно устройствата ще бъдат защитени.

Това стана ясно след срещата му с новия състав на ЦИК.

Предстои да се провери обществената поръчка за машинното гласуване и схемата на разпределение на машините в изборните секции. Според държавния глава и председателят на ЦИК - проблемът с броя на недействителните гласове е голям.

"Всички знаем, че провеждането на свободни честни и прозрачни избори са най-голямото завоевание на демокрацията и трябва да се отстоява със всеки избор. Знаем много добре, че времето ви до изборите за Европейски парламент е изключително ограничено, но в тази връзка съм поканил и Ивилина Алексиева, за да има приемственост", отбеляза Радев.

Президентът призова да се разработи за експериментално въвеждане на електронно гласуване, защото го чакат го милиони българи у нас и в чужбина.

Стефка Стоева, новият председател на ЦИК, обясни, че днес предстои първото заседание на комисията, на което ще се приеме хронограмата за предстоящите избори.

Снимка: bTV