750 е броят на разкритите секции в чужбина, с които сънародниците ни зад граница ще могат да упражнят правото си на вот на балотажа за президент. Най-много са в Обединеното кралство - 132 и в Турция - 126. 

Ето как протича изборният ден в различните държави:

Изборният ден в Русия започна в 4 ч. българско време с отварянето на секцията в българското консулство в Екатеринбург, съобщи БНР.  В 6 ч. отвориха врати и другите секции: в посолството ни в Москва, в Българския център на промишлеността и в генералното консулство на страната ни в Санкт Петербург. И в четирите секции се гласува с хартиени бюлетини. Около 200 наши сънародници в Русия са подали електронни заявления за гласуване. Онези, които не са го направили, но искат да упражнят правото си вот, трябва да попълнят декларация на място и да представят валиден документ за самоличност, след което ще бъдат включени в списъците. На първия тур на изборите за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова получиха 350 гласа. За Анастас Герджиков и Невяна Митева гласуваха 49 души. 

Балотаж в условията на рекордна заболеваемост в Германия. В страната има 40 секции, в които може да се гласува машинно и на хартия. Две са в Лайпциг - в кметството на града. В 600-хилядния град и околностите живеят около 2 000 българи. Всички материали и техника пристигнаха безпроблемно ден по-рано, каза председателят на едната от секционните избирателни комисии – Росица Комитова пред БНР.

От утре в Саксония затварят дискотеки, барове и нощни клубове. Няма да работят музеи, театри, кина, фитнеси и спортни съоръжения. Същото важи за коледните базари. Забранява се употребата на алкохол на обществени места. Няма да се допускат зрители на стадионите. Забранява се настаняването на туристи в хотели, пансиони, апартаменти и къмпинги. Остават отворени магазините и ресторантите, но само за отговарящи на т. нар. 2G правило – ваксинирани или преболедували. То не важи за магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Отворени остават и училищата и детските градини. От сряда на работното място присъствено могат да бъдат само ваксинирани и, преболедували, а неваксинираните ще бъдат тествани всеки ден. Ако откажат – преминават на работа от къщи. 4-милионната Саксония е с най-малко ваксинирани от всички 16 провинции на Германия – близо 58 на сто имат две дози. 

В Белгия секциите остават 15, а в и в Люксембург - 2. Машините в Гент и Антверпен са с по 1 по-малко заради по-малкия брой гласоподаватели миналата неделя. 

Секциите са 6 в Брюксел, по две в Гент и в Антверпен и по една във Варегем, Льовен, Маасмехелен и Хаселт. Освен в Гент и в Антверпен, машинно гласуване ще има и в постоянното ни представителство в Брюксел. На изборите миналата неделя вота си дадоха 4700 души в Белгия спрямо 3700 на парламентарните избори през юли, а в Люксембург - 840 срещу 650 през юли. Не се очакват проблеми с формирането на секционните комисии или с организацията на гласуването като цяло.

В Обединеното кралство първият кръг на изборите за народни представители и президент протече спокойно, при активност съвсем малко по-ниска от изборите през юли. На 14 ноември имаше известно объркване с адресите на някои секции в Лондон, но сега, при вече отигран един кръг, очакванията са да няма проблеми от такъв характер.  От 132 секции 46 са в Лондон. На първия кръг в гласуването за президент Румен Радев събра най-много гласове. Той бе предпочетен от 66,15 на сто от избирателите. На второ място остана Атанас Герджиков с 11,90%. Трети с 8,81% се нареди Костадин Костадинов, а на четвърто място завърши Лозан Панов с 6,43 на сто. Интересен факт е, че Луна Йорданова получи 1,23% и изпревари Мустафа Карадайъ, който има 0,98%. Избирателните секции във Великобритания ще отварят врати в 9.00 часа сутринта българско време, поради часовата разлика, и трябва да затворят 22.00 часа също българко време, ако в някои от тях не се наложи удължаване на изборния ден. Прогнозата е за сравнително хубаво време за сезона, както бе и на първия тур.

В Съединените Щати на балотажа се гласува в същите 55 секции, на които се гласуваше на изборите 2 в 1 миналата седмица. В 8 може да се гласува с машинa - в столицата Вашингтон, в Ню Йорк, Атланта, Сиатъл и в района на Чикаго и Лас Вегас. На едно от местата - Сейнт Луис ще се гласува с бюлетини разпечатани на място. До разпечатването на бюлетини на място се стигна според ЦИК “поради невъзможността да бъдат доставени навреме заради кратките срокове и големи разстояния.” 

По-рано източници на БНР изразиха притеснение, че забавянето на доставките по принцип, заради пандемията от Covid-19 би могло да забави и бюлетините като до последно в САЩ имаше опасения за пристигането им в четири от 55-те секции. На изборите преди седмица броят на гласувалите в САЩ българи надмина 11 500 и подобри рекордното високата активност от около 10 500 на вота през април.