12 990 секции ще бъдат разкрити на предстоящия вот 2 в 1 на 14 ноември. Това съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

5067 са регистрираните кандидати за парламентарните избори. За сравнение, те са били 5949 на 4 април и 5079 на 11 юли. От тях жени са 1515, мъже 3052, а от всички регистрирани 1237 са в повече от един район.

23 двойки са регистрирани за президент и вицепрезидент, в тях са 18 жени и 28 мъже. 4 жени и 19 мъже са кандидати за президент. 4029 са регистрираните наблюдатели, като тази цифра предстои да бъде актуализирана. Изборите ще следят 4 социологически агенции с 1127 анкетьори.

ЦИК е сигнализирала главния прокурор за проверка на всички действия дали има внасяне на машини на територията на страната, заяви още Матева. Тя отговори на въпрости за скандала за наличието на нови 199 машини за изборите.

"Ако в част от тях се съдържат тези 150 машини, за които стана ясно, че са в склад на Летище София - за тях ЦИК разбра от преписка на СГП. Ние не знаем кога са внесени, от кого и за какво", заяви Матева.

Между ЦИК и "Сиела Норма" няма проблем, подчерта Матева относно отношенията с фирмата, отговаряща за машините.

12 837 са машините, собственост на ЦИК и на държавата. Има достатъчно устройства и в резерв при евентуален нов избор за президент и вицепрезидент, които ще бъдат изпратени в чужбина, тъй като няма технологично време старите да бъдат върнати, обясни Цветозар Томов от ЦИК.

Не съществува практическа възможност машините, предназначени за гласуване на изборите в неделя, с някакви други нерегистрирани устройства, подчерта той. Има пълна сигурност, че никакви внесени машини или нещо подобно на машини за гласуване, могат да повлияят на изборния процес. Всичко е пушилка в това отношение. Проблемът е, че се създава едно напрежение и недоверие в хората към машините за гласуване, обясни Томов.

ЦИК никога не е давала разрешение в изборния ден да бъдат заменяни машини и сега няма такова намерение, категорична е Матева.

Няма начин машината да бъде заменена с друга, тъй като трябва да бъде подменен софтуера и да бъдат инсталирани смарт карти, обясни тя.

Всички мерки, които са необходими, за да сме сигурни, че машинният вот отчита правилно гласа на хората и не се злоупотребява, са предприети, допълни Цветозар Томов.