Първият дебат между настоящия президент Румен Радев и претендента проф. Анастас Герджиков започна по Българската национална телевизия.

Водещ на сблъсъка е Аделина Радева, като двамата ще дебатират по пет теми, определени от БНТ:

1.Актуални въпроси - ток, цени, пари и бюджет, COVID-19 и решения как да се излезе от здравната криза.

2.Международна политика.

3.Отбрана и сигурност.

4.Обединението, което  е основата на решението на всички кризи.

5.Точка разни - така метафорично е определен кръг от въпроси от последните дни. Сред тях например е промяната на Конституцията.

Гледайте на ЖИВО и следете основните изказвания в TrafficNews:

Дългоочаквания дебат между кандидатите за президент Румен Радев и Атанас Герджиков започна със заявките и на двамата претенденти, че ще има има редовен кабинет. „Ние трябва да имаме редовно правителство, този път партиите на промяната имат политическата инициатива. Не правителство съставено около министерски кресла, а правителство обединено от политики“, заяви Радев. Проф. Герджиков заяви, че той е предложил този модел още преди месец, но тогава някои политици му се присмели.

Румен Радев заяви, че всяка от партиите ще трябва да направи компромис. Герджиков го атакува, като заяви,че при предишните избори Радев не е бил обединител и и пропуснал шанса да съдейства за избор на редовно правителство.  

Румен Радев отрече да е архитект на победителя в парламентарните избори „Продължаваме промяната“ и заяви, че ако той реши да създаде партия, ще бъде отпред.

Относно скандалът около подкрепата на ДПС, както и протестите пред турското посолство, водещата попита Румен Радев относно тезата, че той е бил избран с гласовете на тази партия, а сега неговите привърженици скачат срещу Герджиков за това, че биха подкрепили „обединител”.

„ Моят изборен резултат зависи от всеки български гражданин. Българските избиратели на са крепостни, аз благодаря на всички мислещи хора от ДПС и въпреки указанията им на върхушката да гласуват за мен”, каза Румен Радев.

Герджиков го попита защо говори само за българските граждани, тъй като в Конституцията пише, че президентът обединител на нацията. Той е също така стожер на Конституцията и лице на държавата в международните отношения.

Радев заяви, че в Конституцията няма дума като обединител, а че олицетворява единственото на нацията .Това трябва да е около ценности, а не инакомислищите да се гонят с прокуратурата.

„Президентът има право и е длъжен да има право на мнение, политическа оценка и мнения, които аз правя през последните години. В момента на криза, президентът трябва да вземе отношение. Виждаха, че са застрашени базови ценности на демокрацията – свободата, човешките права”, каза Радев.

„Докато вие говорите за човешки права, какво прави вашият началник щаб  Бойко Рашков? Днес е имало полиция в СУ, като са питали дали имало купували и продавали гласове. Искат ги до утре отговорите”, каза Герджиков.

Радев заяви, че Рашков не му е началник щаб, а министър, който трябва да спазва закона.

Ректорът на СУ заяви, че е плашещо да се крие проект за нова Конституция за след изборите.

„ Като има готов проект, защо го криете, сякаш това ще повлияе на изборите?  Явно конституцията ви пречи, но тя може да ви спре.  Има ли идеи за президентска република, която за България би било трагична?”, каза Герджиков.

Радев му отвърна, че за разлика от проекта на партията, която го е подкрепила и  била срам и направена за една нощ, неговият проект е добре обмислен. 

„Моят проект е направен от много хора и експерти - част от академичната област, експерти, НПО и няма плашещи  за демокрацията. Разширяване на гражданските право и силата на местната власт”, каза Радев.

По отношение на главния прокурор, Радев определи че проблемът е както личностен, така и системен. „Трябва да се разгледа състава и правомощията на Висшия съдебен съвет. В момента главния прокурор няма кой да го разследва“  заяви Радев. Позицията на Герджиков е, че Личността на Иван Гешев може да е спорна, но проблемът е системен.

Радев заяви, че предложенията му за промяна в конституцията касаят разширяване на правата на гражданите , но той не я е показал, защото не искал дава готови решения на политическите партии.

По въпроса за Македония и двамата кандидати подчертаха , че ще продължат да спазват рамковия договор и не смятат, че е по темата е необходим референдум.

 

Двамата кандидати бяха и на двата полюса относно здравната криза и какви мерки трябва да се вземат. Румен Радев заяви, че служебното правителство се справя кризата, като цитира Ройтерс, според които сме на първите места в Европа по спад на заразените.

„Проблем е изоставането с ваксинацията, а смъртността е пропорционална на неваксинираното население”, каза Радев.

Герджиков заяви, че е съгласен  тази констатация.

„Трябва да видите какво е в болниците. Освен изостаналия темп на ваксинация, ние не подготвяхме болниците за новата вълна, медиците на първа линия също не получават заслуженото. Въвеждането на зелен сертификат е да накараме хората да се ваксинират – принуда. Не харесвам нищо с принуда, а тя се появява навсякъде в страната”, каза Герджиков.

Радев каза, че болниците са натоварени, но алтернативата на зеления сертификат било пълен локдаун.

„Зеленият сертификат даде шанс да живее и да функционира икономика”, каза Радев.

 Спор между двамата имаше и за цената на тока и подкрепата на бизнеса. Според Герджиков стотици фирми са заплашени пред фалит, а българският бизнес загива.

Радев твърди, че няма друга държава в Европа, която да помага с толкова големи средства бизнеса.

 Русия не може да ни бъде модел за развитие , но не може да ни бъде и враг, заяви Румен Радев. Да не се делим на русофили и русофоби. Крим е украински , без значение какъв флаг се вее там, каза Герджиков.  Румен Радев и Анастас Герджиков се разминаха в отношението си към Русия, най-вече по темата за анексията на украинския полуостров Крим. „В момента [Крим] е руски, какъв да е?“ – попита Радев.

Според Радев във външната политика трябва да има прагматизъм, а санкциите срещу Русия не давали ефект. „Германия инвестира в Русия, строи се завод на Мерцедес. Как стават тези неща. Русия е важен фактор за сигурността“ заяви Радев.

На въпроса месят ли се САЩ във вътрешната политика на България, Герджиков  заяви, че САЩ имат сви интереси и ги отстояват. Ние трябва да отстояване нашия национален интерес. Решенията по закона Магнитски са позор за нас.

Според конкурента му проблемите на България са свързани основно с корупцията, а прилагането на закона Магнитски бе решителен акт и той ще има дългосрочни последици.

Герджиков обвини Радев, че два пъти е провокирал политическа криза вместо да я реши, с което зачеркнал думата „обединител”.

„Аз говоря, че трябва обединение около каузи и визии, както и национален идел. Вижда се, че вместо това, вие редите разделителни линии”, каза Герджиков.

„Аз говоря за обединение от началото на своя мандат с принцип срещу шкафчетата, инхаус процедурите, корупцията. Но няма как да се обединим с хората ,които източват обществения ресурс”, каза Радев.

И двамата са на мнение,  че не трябва да се приемат бежанци и мигранти, тъй като страната ни е държава на първа линия и рискът е по-голям за нас. Единомислие имаше и за закупуването на още 8 изтребители Ф16 от САЩ, като спор бе цената, която ще се плати.

В модула, в който кандидатите си задаваха въпроси един на друг, Румен Радев отново повдигна въпроса за компрометиращите записи от спалнята на бившия премиер. 

"Шкафчетата и пачките не са мои, а вашите провали са си ваши. Трябваше да кажете какво сте постигнали , а къде аз съм сгрешил. Прикачвате му към други хора , имате фиксация към Борисов. Това не е добре за един президент.Аз подкрпям всички институции. Ако главният прокурор не си върши работата да бъде сменен. Приписвате ми предполагаеми грехове на други хора. Това е отвратителна тема , върху която се правят инсинуации" заяви проф. Герджиков и попита Радев защо никога не признава че греши?

"Ако българите виждаха вина в мен, нямаше така да гласуват. Винаги съм си признавал грешките , ако съм допускал такива. Моите грешки и провали  бяха изнесени в медиите на статуквото, които ми вменяваха вина и провали. Не подминаха и моето семейство" , заяви Радев.