Жена със съмнение за инсулт чакала линейка с продължение на два часа и пет минути в София, алармира синът й Николай Бакалов. Около 19 часа снощи той се обадил на тел. 112 след като 73-годишната му майка се почувствала зле. Екипът със спешните медици пристигнал на адреса в ж.к. "Свобода" в 21.05 часа".

За щастие съмнението за инсулт било отхвърлено след обстоен преглед от лекарите. От Столичния Център за спешна медицинска помощ обясниха, че още при подаването на сигнала било установено, че случаят не е спешен, тъй като симптомите не отговаряли на инсулт. Освен това същия ден жената била прегледана и от невролог. Бакалов обаче потърсил линейката след препоръка от невролог, на когото той описал симптомите на 73-годишната си майка, съобщава Дарик.

В 19:00 ч. позвъних на спешния телефон 112 и подадох сигнал за майка ми. Оплакванията - бучене в лявото ухо, изтръпване на лявата ръка. Жената, която беше на спешния телефон се опита да влезе във връзка със Спешна помощ. След около 1 минута ми се включи и ми каза, че всички оператори са заети, обясни Бакалов.

Следва повторно търсене на спешна помощ в 20:17 ч.: "След което линейката дойде в 21:05 ч. Пристигна екип от двама доктори. Единият - кардиолог. Извършиха медицински преглед. Получи се много неприятно, защото през цялото време трепериш кога ще дойдат. Твой близък има нужда от компетентно медицинско мнение все пак, обясни Бакалов.

Според говорителката на Спешна помощ Катя Сунгарска обаче диспечерите са реагирали правилно като са определили случая с код "зелено". Това означава, че линейката трябва да пристигне до пациента за два часа.

Ние сме отишли точно на двата часа. Така че този случай е брилянтен за това какво значи човек да има съмнение, като той не е професионален медик и какво значи да бъде констатирано правилно от специалисти, каза Сунгарска.