Русенка е приета със съмнения за коронавирус. Жената е 41-годишна и е била приета по спешност в Инфекциозното отделение на УМБАЛ "Канев" в Русе. Пациентката сама е потърсила помощ в инфекциозното отделение, след като се завърнала този следобед от Милано, където била последните 2 седмици. Заедно с нея са пътували още две жени, които нямат оплаквания, но също са поставени под карантина за 14 дни, предаде БГНЕС.

На 41-годишната русенка са взети проби, които са изпратени в националната референтна лаборатория, като резултатите се очакват най-рано след ден. Симптомите й за момента са кашлица и хрема, няма температура, предава БНР.

"Лекуваме я, наблюдаваме я, утре ще бъде готов резултатът, изпратен е за София и ще се потвърди или отхвърли коронавирусът. Пробата е от назофарингеален секрет, не е кръв, бърз тест", каза д-р Йордан Петров от Инфекциозното отделение и поясни, че в болницата са взети всички мерки за обезопасяване на персонала, останалите болни и изолация на евентуално заразените.

Регионалната здравна инспекция в дунавския град наблюдава още един случай на китайка, която се е върнала от родината си, здрава е, но е под домашно наблюдение от 13 февруари.

В късния следобед още двама души, завърнали се от Италия мъж и жена, са постъпили в Инфекциозното отделение на „Канев“, тъй като били притеснени от коронавируса, добавя БНР.