България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но настоява да впишете българите в Конституцията наравно с останалите народи. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на парламента на РСМ Талат Джафери в Скопие.

„Изпълнението на нашите договорености и мостовете, които трябва да изграждаме, за да вървим напред, са единствения залог и гаранция за нашето общо бъдеще”, подчерта Желязков. Той отбеляза, че позицията на България по развитието на двустранните отношения със Северна Македония е последователна и базирана на споделените ценности в ЕС. „България няма нови условия, излизащи извън рамките на създадения механизъм, утвърден от всички държави членки на ЕС и от Скопие”, подчерта председателят на Народното събрание. Той акцентира на това, че диалогът между двете законодателни институции е на високо ниво и допълни, че подхожда с разбиране към особения заряд на текущия дебат по конституционните промени в РСМ.

Председателят на българския парламент заяви, че страната ни очаква резултатни действия за превенция и борба с езика на омразата и престъпленията от омраза. „За нас е много важно да имаме ефективни действия и гаранции за спазването на човешките права на българската общност”, подчерта Желязков. „България е наясно, че възстановяването на доверието и изграждането на позитивна атмосфера в отношенията изискват искрения ангажимент и на двете страни”, уточни той. „Положителен пример в тази насока са откриването на изложбата „Сребърна Тракия” и тристранната изложба „Требенище”, поставена в Националния археологически музей в София”, посочи Желязков.

„Ускореното завършване на проектите за транспортна свързаност в рамките на коридор VIII ще улесни контактите между хората, ще допринесе за задълбочаване на икономическата интеграция между страните ни и ще спомогне за увеличаване на колективната сигурност в южния фланг на НАТО”, подчерта председателят на Народното събрание. Председателите на парламентите на България и Република Северна Македония отново потвърдиха пълната солидарност на двете страни с украинския народ и осъдиха руската агресия в Украйна.

По-късно председателите на законодателните институции на България и Република Северна Македония ще присъстват на откриването на изложбата „Сребърна Тракия” в Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие.