Жълт код за опасно силно пориви на вятъра е обявен за Пловдив и още 15 области в страната на връх Коледа. Още в началото на денонощието леден въздух нахлу със сила над тепетата, като в рамките на деня ще има временно усилване на вятъра до 14-19 м/сек.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София град, София област, Перник и Кюстендил, сочи информация от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане през деня ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца.

 

Днес от северозапад облачността ще се разкъсва и намалява, но преди обяд все още над североизточните райони ще превалява дъжд и сняг, а в югоизточните само дъжд. Ще бъде ветровито, но привечер вятърът ще отслабне. Към 14 часа температурите ще бъдат между минус 1° и 4°, в София около 0°.

В планините ще бъде ветровито и студено. Ще духа силен западен вятър, който след обяд ще отслабва и ще се ориентира от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 5°, на 2000 метра - около минус 10°.

Пред обяд над Черноморието ще бъде предимно облачно и на места ще има превалявания - на север дъжд и сняг, а на юг само дъжд. След обяд облачността ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево време, най-късно над южните райони. Ще бъде ветровито с умерен до силен вятър от запад-северозапад. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 2° и 4°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала. Температурата на морската вода е 7° - 8°.