Екоинспекцията е дали зелена светлина на Община Пловдив за изграждането на многоетажен паркинг на улица „4 януари” върху бившия ТЕЛК, научи TrafficNews.bg.  Преди два месеца градските власти задействаха процедурите, като чакаха решение на РИОСВ дали за проекта трябва да се състави екологична оценка. От екоинспекцията са отговорили, че проектът, който е за 191 автомобила на първия етап, няма да даде сериозни отражения върху околната среда и няма нужда от ОВОС.  Така, ако в следващите 2 седмици  никой не обжалва решението на РИОСВ, то градските власти могат да стартира и обществена поръчка за съоръжението, ако се намерят средства.

Проектното решение, което са предложили софийската проектантска къща „Новиза”, е за паркинг на 5 етажа.  На първия ще могат да се паркират 25 автомобила, а на останалите 4 плюс покрива по 31 коли. Предвижда се в дворното пространство да има 11 паркоместта, като 6 от тях ще са със зарядни станции за електромобили. Общият брой на паркоместата ще 191.

Конструкцията на сградата ще е монолитна - стоманобетонова, с комбинирана скелетно-гредова и скелетно-безгредова схема. Фасадите на многоетажния паркинг ще са отворени, като е предвиден ажурен метален парапет и мантинела по периферията на сградата.

Паркингът ще бъде с два асансьора и евакуационна стъбла. Предвидена е възможност за бъдещо разширение на многоетажния паркинг в източна посока.  Входът на паркинга ще бъде от западната страна – откъм Хуманитарната гимназия. Тъй като улицата е тясна и компрометирана, предвижда се оградата на школото да бъде изместена навътре, за да може да се направят постъпите към съоръжението. Самата улица и тротоари ще бъдат разширени и ремонтирани.

Въпреки че градските власти възнамеряваха съоръжението да бъде за 500 автомобила, споровете за вакъфските имоти са ги накарали да преразгледат проекта. Оставя се обаче вратичка паркингът да бъде да се направи на етапи .

Многоетажният паркинг в центъра на Пловдив само за 191 коли заради дела с МюфтийствотоСпорът за вакъфските имоти накарал проектантите да направят съоръжението на два етапа

Идеята на  съоръжението е да поеме голяма част от колите в центъра и Капана, като ще се  решат проблемите с паркирането. Не е ясно каква ще е цената за паркиране в съоръжението, но кметът Иван Тотев бе анонсирал, че тя ще бъде по-ниска от тази в Синя зона, за да се стимулира използването му. Вероятно ще бъде възможно и отдаването на места срещу абонамент. Решението обаче трябва да бъде взето от Общинския съвет.