Многоетажният паркинг на улица „4 януари” в центъра на Пловдив ще бъде само за 191 коли заради проточено дело с Мюсюлманско вероизповедание, научи TrafficNews.bg.  Въпреки че градските власти възнамеряваха съоръжението да бъде за 500 автомобила, споровете за вакъфските имоти са ги накарали да преразгледат проекта.

Причината е, че от изток на бившата сграда на ТЕЛК е имотът, за който от Мюсюлманско вероизповедание предявиха претенции преди 5 години. Жълтата сграда срещу Водната палата е един от четирите имота, за които от Мюфтийството имат претенции. Другите три са Чифте баня, турските гробища и паркингът на „Хан Кубрат” зад съда. В момента делото е спряно, тъй като върви друг съдебен спор дали Мюсюлманско вероизповедание е правоприемник на старите мюсюлмански общини. Докато няма окончателно решение на това дело, което е в СГС, спорът за четирите пловдивски имота не може да бъде възобновен, разказа пред TrafficNews.bg директорът на отдела по общинска собственост Мирослава Сукарева.

Спорната сграда е с лице към бул. „Цар Борис III Обединител”. По думите на кмета Иван Тотев първоначалната идея е била колите да влизат оттам към паркинга, а да излизат от ул. „4 януари”. Това все пак може да се случи, ако делата с Мюсюлманско вероизповедание приключат. Проектантите на паркинга са оставили възможност да се направи втори етап, който да разшири значително паркинга.

Припомняме, че градските власти са задействали процедурите, като вече са входирали и инвестиционното уведомление към РИОСВ за проекта.  Проектното решение, което са предложили софийската проектантска къща „Новиза”, е за паркинг на 5 етажа.  На първия ще могат да се паркират 25 автомобила, а на останалите 4 плюс покрива по 31 коли. Предвижда се в дворното пространство да има 11 паркоместта, като 6 от тях ще са със зарядни станции за електромобили. Общият брой на паркоместата ще 191.

Вижте повече за проекта в линка:

Многоетажният паркинг на пъпа на Пловдив ще е за 191 коли, задействаха процедуритеПроектът за съоръжението на улица „4 януари”, предвижда и втори етап за разширяването му

 

Съдът отряза мюфтийство за вакъфските имотиКуршум джамия и Баня Старинна остават музей