Помощта е помощ, когато е навременна и ние сме готови и искаме да помогнем, готови сме да обсъдим на оперативно ниво с посолството на Държавата Израел какъв вид подкрепа е нужна – здравна или хуманитарна, и в най-кратки срокове да решим този въпрос. Това каза проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване по време на заседание на комисията, на която беше изразена подкрепа към израелския народ и Израел. На заседанието присъства Йоси Леви Сфари, посланик на Държавата Израел в България. 

Българските лекари са жертвоготовни добри професионалисти, свикнали да помагат на нуждаещите се. Именно днес, в Деня на българския лекар, направихме срещата, за да дадем ясен знак, че ние като членове на Народното събрание и на комисията по здравеопазване, ще направим всичко, което трябва, за да окажем помощ на Израел в този момент, допълни проф. Ангелов. 

Деница Сачева, председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика посочи, че страната ни има готовност да окаже психологическа подкрепа при нужда за намиращите се на територията на България.

Даниел Лорер, заместник- председател на комисията по външна политика, каза, че комисията е изразила ясна позиция за това, че една средновековна демонстративна жестокост няма как да бъде допусната в съвременния свят. Войната трябва да се разглежда като обявяване на война към целия демократичен свят, добави той. Лорер изрази надежда, че заедно с помощта на ЕС и на САЩ, ще се намери мирно разрешение на въпроса, който ще даде и на палестинския народ управлението, което заслужават.

Станислав Анастасов, председател на комисията по околната среда и водите, напомни, че страната ни е единна в подкрепата си към Държавата Израел. Тероризмът е насилие, което не различава доброто от злото. Имате пълната подкрепа на българските мюсюлмани и с каквото можем да бъдем полезни, ще бъдем полезни и е важно да покажем единен отговор от страна на всички етноси срещу тероризма, допълни той.

Екатерина Захариева, заместник-председател на парламентарната комисия по външна политика, се присъедини към колегите си и увери посланика, че както и досега, с малки изключения, България ще бъде верен приятел на Израел и то в трудните моменти. И в Европа забелязвам в някои моменти несигурна позиция на част от държавите в ЕС, въпреки че всички осъждат този брутален терористичен акт, който се извърши срещу Държавата Израел, но като че ли имаме леки различия как да се действа оттук нататък. България е категорична, че Израел има всички права да защитава територията и населението си, добави Захариева. 

Д-р Александър Симидчиев, заместник – председател на комисията по здравеопазване посочи, че в страната ни е възможно да се организира лечебно заведение за долекуване на около 400 пострадали в конфликта, които ще се нуждаят от три -шест месеца за възстановяване. 

Георг Георгиев, ръководител на българската делегация на ПАСЕ посочи, че ще работи срещу това привидно опитване в момента тероризмът да се прикрие зад неолиберална вълна, която се опитва да заличи това, което се случи на 7 октомври. Пред Израел сега има две възможности – да защити правото си да бъде там в територията и населението си или да се огъне пред лицето на терористи. Процесите в Европа сега се опитват отново да поставят на везна правота на Израел да съществува и някой да защити лицемерно действията на агресивни фактори, които, криейки се зад фрази като „хуманизъм“, „спазване на общочовешките ценности“, позволяват да се разразява тази война между доброто и злото. Тази война не е само за Израел, а за целия цивилизован свят, каза още той. 

Андрей Чорбанов от парламентарната група на „Има такъв народ“ и Явор Божанков от ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ осъдиха действията срещу Държавата Израел и изразиха солидарност и подкрепата си към народа на страната, предаде БТА. 

Убийствата в Израел, които се случиха на 7 октомври, не подминаха никого от моя народ – приятел, член на семейството, съсед. все някой бе убит, ранен, каза посланик Йоси Леви Сфари. Усещането е, че ние сме нарушили нашето обещание, международното обещание, обещанието към нашите деца „никога повече“. Това не беше нормален акт на терор. Това беше екстремно жестоко, с пълно намерение да бъде жестоко, каза още той и даде пример за убийство на деца по изключително жесток начин – били са запалени. Това не са човешки същества и е вярно, че страданията, на които са подложени хората от моя народ, се случват в Близкия Изток, в Израел. Следва Западът, допълни посланик Сфари. Фактът, че видяхме терористична атака в Брюксел, терористична атака в синагога в Германия, терористичен акт във Франция - посланието е ясно. Ние сме може би на първа линия, но няма да бъдем последните, допълни той. От 7 октомври аз и колегите ми получихме толкова много изрази на подкрепа, симпатия, разбиране. България без съмнение следва същите морални ценности, които показа на моя народ преди 80 години, допълни посланик Сфари. Това приятелство, което се корени в годините история между българите и евреите, е истинско, каза още той и благодари на парламента и на правителството на България, както и на всеки българин, показал загрижеността си към страданията на неговия народ.