Вътрешното министерство е предприело цялостна проверка относно разкритието на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, че МВР е саботирало разследвания на европейската прокуратура. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов в Пазарджик, където присъства на дипломирането на гранични полицаи.

В интервю по време на вчерашното си посещение у нас Кьовеши твърди, че е имало опити за осуетяване на започнало вече разследване. Тя посочва, че става дума за злоупотреба за 70 милиона лева. Във въпросния случай МВР не са претърсили всички офиси в сградата, както им е било наредено от прокуратура. В интервюто Кьовеши отказва да уточни за кое дело става въпрос, тъй като разследването все още продължава.

Калин Стоянов каза, че става въпрос за случай от лятото на  2022 г. По въпросния казус е извършената проверка от дирекциите „Вътрешна сигурност” и  „Инспекторат” и резултатите са изпратени на европейските прокурори, които следва да вземат  решение по установените от МВР данни.

По случая все още тече разследване от Европейската прокуратура и работата по него  продължава. Министър Стоянов е категоричен, че към днешна дата Министерството на вътрешните работи и Европейската прокуратура работят изключително добре. От МВР допълват, че подписаното на 15 септември т.г. споразумение е дало допълнителен стимул в сътрудничество между европейските делегирани прокурори в България и МВР във връзка с работата по разследвания, извършени от Европейската прокуратура.

Като пример посочват факта, че от формирането на Европрокуратурата в ГДНП и ГДБОП са водени общо 141 досъдебни производства. Част от тях са приключени, четири са изпратени с мнение за съд, други се доразследват от други компетентни структури, по още 100 случая се извършват проверки. Наред с това разследващите са работили по множество преписки и постановления, възложени от Европейската прокуратура. Проведени са общо 24 специализирани полицейски операции  под надзора на Европрокуратурата, съобщават от МВР.

Министър Стоянов отбеляза, че вече са определени служителите от ГДБОП и ГДНП, които ще подпомагат Европрокуратурата при разследване в България.