Камиони  започнаха да разтоварват отпадъците на депото в Пазарджик, след като беше обявено частично бедствено положение и бе сключен договор за оператор на депото. Това съобщи зам.-кметът на града Петър Петров.

До проблема със сметосъбирането се стигна заради директива на Европейската комисия, според която всички сметища в България се закриват от 1 януари. От същата дата общините в Пазарджишка област трябва да извършват  сметосъбиране и извозване към регионалното депо.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов призова кметовете на останалите 8 общини в Пазарджишко също да обявят бедствено положение, защото проблемът засяга цялата област. Това бе преди празниците. Идеята  е по този начин кметовете да могат да сключат директни договори с фирмата и тя да поеме оперирането на депото за срок от една седмица. В противен случай се очакват солени глоби.

Той припомни, че санкциите и глобите ще бъдат многократно по-големи от обезпечаването на тази услуга, защото индивидуалната глоба започва от 20 хиляди лева нагоре.

Какво каза още Тодор Попов миналата седмица - вижте във видеото: