Преобразуването на икономиките ни, обществата ни и армиите ни е процес, който отнема време, заяви зам.-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана. По негови думи в Румъния с десетилетия не е имало достатъчно средства за военно финансиране. Той посочва общото въоръжение като много по-изгоден вариант.

"Всички осъзнахме, че освен от силна икономика, работна ръка и политика, имаме нужда и от силна отбрана", посочи той. Затова и много държави започнали съвместна работа. На Испания например й предстои да ръководи военна група в Словакия, в Румъния - обучения води Франция, в България - се намесва Италия. Джоана казва, че трябва да се инвестира във военните сили, при това НАТО може да го прави съвместно, защото е много по-изгодно, а в крайна сметка това са парите на данъкоплатците.

По отношение на Украйна той подчерта, че страната се бори смело, дава неизмерими жертви, за да защитава националния си суверенитет. Те се бият и за нас. "Трябва да продължаваме да им помагаме, защото не искам и да си представям последиците от руската победа. Имаме план и трябва да се придържаме към него", категоричен е Джоана. По негови думи източните държави следят нашия отговор към руската агресия и си извличат поуки от него.

Той посочва, че от самото начало е било ясно, че войната ще се проточи, както и че ще струва скъпо.  "Зеленски е изправен пред труден избор - за да си върне повече територия, трябва да жертва повече млади хора", казва Джоана пред БТВ.

"Виждаме характерни варварски действия от страна на Русия. През лятото унищожава инфраструктура за износ на зърно, засягайки много държави и извън Европа. През зимата се опитва да унищожи електропреносната мрежа, като превърне зимния сезон в оръжие. Иска да държи хората на тъмно и студено". По негови думи трябва да се адаптираме към тази реалност през Румъния и България - р. Дунав и пристанището Констанца.Той отбелязва, че Турция също играе огромна роля. Румъния и Българя трябва да инвестират в собствена логистика за износ на стоки през Черно море - поуката за двете държави. "Това е покана за тях да се справят по-добре заедно", посочва Джоана.

България е значим съюзник на много места - политически, икономически и военно. Това зам.-шефът на НАТО определя като важно послание от лидерите на НАТО към София. "Повече бизнес, повече търговия, повече сътрудничество. Вярвам, че заедно България, Румъния и целият регион могат да работят, за да настигнат Запада", заключи той.